Негода розгулялася не на жарт: У Києві три райони без світла, зламалася найстаріша липа України (фото, відео)

Липа Петра Могили, за переказом, була висаджена знаменитим церковним та політичним діячем України на честь відбудови Десятинної церкви Володимира Хрестителя. Однак на думку фахівців поява дерева може сягати давньоруських часів

У четвер 12 травня у Києві почалася сильна гроза. Негода пошкодила лінії електромережі, через що у деяких районах зникло світло, повідомляють Патріоти України.

Найприкріше, вітер зламав старовинне дерево на початку Андріївського узвозу, в садибі Національного музею історії, звідки і починався Київ.

За легендою цю липу 1635 року посадив митрополит Київський Петро Могила, очільник помісної Церкви, котра в ті часи окормляла всіх православних Речі Посполитої.

Дерево отримало статус ботанічної пам'ятки природи місцевого значення. Обхват стовбура - 5 метрів. Воно стало одним з головних туристичних об'єктів Княжої (Старокиївський) гори та "міста Володимира". За найбільш сміливими припущеннями фахівців, вік липи перевищує 800 років, відповідно вона могла пережити монгольську навалу 1240 року, коли орда Батия після затятого штурму сплюндрувала Київ, а Десятинна церква поховала під своїми уламками останніх захисників.

Фахівці КО "Київзеленбуд" спільно з арбористом обстежать пам'ятку природи й нададуть детальну інформацію про пошкодження. Сподіватимемось, дерево виживе і милуватиме очі та серця ще не одного покоління українців.

Негода принесла Києву чимало проблем

Очевидці поширюють наслідки грози у Києві соціальними мережами. У багатьох районах столиці обламані дерева, тож киян закликали бути обережними. Також через обвалені дерева постраждало багато машин, а подекуди й фасади будівель.

Жителів області застерігають від обірваних дротів

Тим часом Київські регіональні електромережі ДТЕК повідомили про численні обриви електромереж в області. Жителів Київщини попросили не наближатися до обірваних дротів ближче ніж на 8 метрів.

У мешканців деяких районів відсутнє світло

У мешканців трьох районів столиці через негоду може бути відсутнє світло. Так, через дощ та шквальний вітер відключились високовольтні лінії, що живлять 100 тисяч клієнтів столиці в Оболонському, Подільському та Святошинському районах. Наразі більшість клієнтів підживили з резерву. Втім, ще 19 тисяч клієнтів залишаються знеструмленими.

Мовний омбудсмен Кремінь розповів, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет

середа, 1 травень 2024, 23:32

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік щодо дотримання мовного закону у різних сферах діяльності. Згідно з ним, в Україні залишилося три школи, в яких російську мову викладають як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розумію...

Показав чудовий результат: Український військовий став чемпіоном Європи з гирьового спорту

середа, 1 травень 2024, 22:56

Старший лейтенант і учасник збірної України з гирьового спорту Олексій Остапчук став чемпіоном Європи в командній естафеті з класичного поштовху гирі. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє 115 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ, де с...