Неймовірний прорив! Вчені знайшли спосіб контролювати блискавки і переміщати їх

Група вчених з Австралії працює над створенням надточного лазерного променя для переміщення в просторі блискавок. Про це повідомляє ВВС News, передають Патріоти України.

Для розробки своєрідного телепорту є вагомі причини: удари блискавок стали основною природною причиною масових лісових пожеж в Австралії і все частіше призводять до загорянь у США.

Якщо вчені навчаться переміщати блискавки в безпечне місце, це може врятувати не тільки безліч життів, а й природні екосистеми і майно.

У новій системі лазерний промінь дзеркально відтворює процес виникнення блискавки, прокладаючи шлях і намічаючи мішень для електричного розряду. Блискавка розглядається лише як потужний електричний розряд, вона виникає між позитивно зарядженою землею і негативно зарядженою точкою в грозовій хмарі.

Фізик з Університету Нового Південного Уельсу в Канберрі, уродженець Твері, Андрій Мірошниченко порівняв винахід з ручкою або ниткою, яка може вести електричний заряд з відхиленням не більше десятої частки товщини людської волосини.

При цьому фізик зазначив, що вчені тільки починають розуміти, що означає ця нова технологія.Лазерний промінь, над яким працюють дослідники, виконує роль покажчика цілі для електричного розряду, а провідниками виступають графенові мікрочастинки. Графен – винайдена в 2004 році двовимірна модифікація вуглецю, який вважається одним з найперспективніших матеріалів для наноелектроніки.

У польових умовах випробування системи нагріву повітря за допомогою лазера і управління блискавками поки не проводилися. Однак експерименти в лабораторії, в ході яких були створені умови грозового неба, вказують на те, що використання такого “телепорту” буде не дуже складним.

Нова технологія, як планують вчені, повинна працювати на великих відстанях і не вимагає особливої потужності променя, що робить всю систему точною, доступною і нескладною в збірці.

Винахід представляє особливу цінність, тому що можливість контролювати електронний заряд може стати в нагоді в багатьох сферах. Наприклад, за допомогою цієї технології можна було б видаляти ракові пухлини без інвазивної хірургії.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...