Німецькі вчені відкрили найгіркішу речовину у світі

Дослідники з Мюнхенського технічного університету відкрили найгіркішу речовину на планеті, яка настільки гірка, що її смак можна відчути навіть у 106 ваннах води. Науковці з’ясували, що гриб Amaropostia stiptica містить молекули, які викликають надзвичайну гіркоту. У народі цей гриб відомий як гіркий трутовик. Попри різкий смак, він не завдає шкоди здоров’ю. Однак споживати цей гриб цілком неможливо, через що його тривалий час вважали неїстівним, передають Патріоти України з посиланням на sat.net.ua.

Саму гіркоту спричиняє речовина олігопорин D, яка активує рецептор TAS2R46. Він дає змогу відчути гіркий смак навіть за мінімальної концентрації — лише 63 мільйонних грами на літр. Дослідники із Шанхайського технологічного університету нещодавно виявили, що рецептор TAS2R46 також активується смертельно небезпечною отрутою стрихніном.

Раніше науковці вважали, що відчуття гіркоти — це еволюційний механізм, який допомагав розрізняти їстівні й неїстівні рослини та гриби. Проте дослідження рядовки гіркої показало, що це просте пояснення далеке від дійсності.

Наприклад, смертельно отруйна бліда поганка має горіховий смак, а безпечний гіркий трутовик викликає сильну відразу. Окрему увагу дослідницька група приділила тому, що смакові рецептори, які визначають гіркий смак, розташовані не лише на язиці — їх також виявили в шлунку, кишківнику й навіть на шкірі. Однак точні функції цих рецепторів досі не встановлені.

Провідний автор дослідження доктор Майк Беренс зазначив, що ці рецептори могли виконувати різні завдання в різних органах, а не тільки захищати від отрути. Ба більше, у різних тварин ці рецептори можуть працювати по-різному.

«Люди не є основними споживачами грибів. Їх їдять багато інших хребетних і безхребетних тварин, і їхні рецептори можуть краще розпізнавати токсичні гриби від нетоксичних», — сказав дослідник.

За даними бази BitterDB, сьогодні відомо понад 2400 гірких молекул. Більшість із них виділили з квітів або створили штучно. Речовини з грибів, такі як олігопорин D, досі досліджені недостатньо.

Нагадаємо, нещодавно дослідники зі швейцарської лабораторії Empa розробили мікробні паливні елементи на основі грибів, які генерують електроенергію. Ця інноваційна технологія може живити датчики температури в сільському господарстві та екологічних дослідженнях.

Ракета влучила прямо в будинок: Під час російської атаки загинули батьки ексдепутата Хмельницької облради

неділя, 25 травень 2025, 21:14

Під час атаки на Хмельниччину загинули батьки колишнього депутата обласної ради Олега Білявця. Про це повідомив його друг і колега, депутат Сергій Іващук, передають Патріоти України. «Щирі співчуття Олегу та Олені Білявцям через втрату близьких… Нехай ...

"Не треба вірити радянським міфам": Науковиця розповіла, коли насправді був заснований Київ

неділя, 25 травень 2025, 20:49

Твердження про те, що Києву близько 1500 років є радянським міфом. Деякі популярні "факти" про столицю України є вигадками, у які продовжують вірити люди. Про це розповіла наукова співробітниця "Музею історії Києва" Наталія Пінчук, передають Патріоти У...