"Один народ, говорите? Ось ще один аргумент, чому це не так": Історик розповів про український делікатес, який росіяни не вміли готувати

Історик і журналіст Павло Бондаренко пише у себе в Facebook, що крім знаменитого сала, вареників і борщу, українці мають ще одне блюдо, яке може вважатися сакральним. Це - ковбаса, передають Патріоти України.
Її ідея свого часу була запозичена у татар, сама назва її від слова «рубець» - тюркського походження і спочатку так називали фарширований м'ясом шлунок тварини. Але українці творчо переробили ідею і додали до неї свого національного колориту. Татари не робили ковбас зі свинини, тому українські ковбаси і черево (сальтисон) цілком можуть вважатися національною стравою.
Блогер зазначає, приготування ковбас було справжнім священнодійством, а результат - неперевершеним. Рецептів українських ковбас безліч. Варені, печені, варено-печені, копчені, варено-копчені, кров'яні тощо. Українська ковбаса, як і сало, до речі, ідеально поєднується з іншими українськими народними напоями - «перцівкою» і «хріновухою». Свято душі і тіла.
У Московії ковбасу не готували взагалі. Незважаючи на безліч запозичень у татар від пісень і косоворотки до балалайки і кулеб'яки, ковбаса там не прижилася. Більш того, її приготування були скасовані, тому що було заборонено подрібнювати м'ясо. Вперше московити скуштували ковбасу, яку виготовляли німці. Петру I подобалося все німецьке і голландське, припали до смаку і ковбаски. Бояри потихеньку плювалися і позаочі називали царя-батюшку «Антихристом». Звичайно, не тільки за ковбасу.
Павло Бондаренко розповідає, що більш-менш масове виробництво ковбас в Росії почалося вже в XIX столітті. Першим відомим місцевим майстром був купець Іван Русинів, який навчався у німців. У 1852 році він відкрив перший ковбасний завод. Там виготовлялася знаменита «Угличская» ковбаса, рецепт якої дуже здивував би українських господинь, а українські господарі не їли б її навіть під хорошу дозу «хріновухи». Не тому, що не смачна, а через гидливість. Русинів брав м'ясо старих корів і биків, яке вже не годилося для вживання. На 2-3 тижні його залишали в льохах. Коли напіврозкладене м'ясо відокремлювалося від кісток, до нього додавали сало, сіль і підмішували відходи м'яса, які привозили з торгових рядів. Цією сумішшю заповнювали оболонки і коптили.

В Україні зріс попит на вживані авто з-за кордону: ТОП-10 найпопулярніших моделей травня

п’ятниця, 6 червень 2025, 9:55

У травні 2025 року український автопарк поповнили понад 22 тис. вживаних легковиків, що були ввезені з-за кордону. Це на 14% більше, ніж у травні 2024 року. Про це повідомляє Укравтопром, передають Патріоти України. Найбільша частка в цьому сегменті ав...

Пенсії українцям перерахують: Ось хто отримає на дві тисячі більше

п’ятниця, 6 червень 2025, 9:52

В Україні у 2026-му максимальна пенсія може зрости на 2030 грн. Замість 23 610 грн максимальна виплата становитиме 25 640 грн. Крім того, у березні пройде традиційна індексація пенсій, загальна мінімальна виплата збільшиться з 2361 до 2564 грн, а гаран...