"Один народ, говорите? Ось ще один аргумент, чому це не так": Історик розповів про український делікатес, який росіяни не вміли готувати

Історик і журналіст Павло Бондаренко пише у себе в Facebook, що крім знаменитого сала, вареників і борщу, українці мають ще одне блюдо, яке може вважатися сакральним. Це - ковбаса, передають Патріоти України.
Її ідея свого часу була запозичена у татар, сама назва її від слова «рубець» - тюркського походження і спочатку так називали фарширований м'ясом шлунок тварини. Але українці творчо переробили ідею і додали до неї свого національного колориту. Татари не робили ковбас зі свинини, тому українські ковбаси і черево (сальтисон) цілком можуть вважатися національною стравою.
Блогер зазначає, приготування ковбас було справжнім священнодійством, а результат - неперевершеним. Рецептів українських ковбас безліч. Варені, печені, варено-печені, копчені, варено-копчені, кров'яні тощо. Українська ковбаса, як і сало, до речі, ідеально поєднується з іншими українськими народними напоями - «перцівкою» і «хріновухою». Свято душі і тіла.
У Московії ковбасу не готували взагалі. Незважаючи на безліч запозичень у татар від пісень і косоворотки до балалайки і кулеб'яки, ковбаса там не прижилася. Більш того, її приготування були скасовані, тому що було заборонено подрібнювати м'ясо. Вперше московити скуштували ковбасу, яку виготовляли німці. Петру I подобалося все німецьке і голландське, припали до смаку і ковбаски. Бояри потихеньку плювалися і позаочі називали царя-батюшку «Антихристом». Звичайно, не тільки за ковбасу.
Павло Бондаренко розповідає, що більш-менш масове виробництво ковбас в Росії почалося вже в XIX столітті. Першим відомим місцевим майстром був купець Іван Русинів, який навчався у німців. У 1852 році він відкрив перший ковбасний завод. Там виготовлялася знаменита «Угличская» ковбаса, рецепт якої дуже здивував би українських господинь, а українські господарі не їли б її навіть під хорошу дозу «хріновухи». Не тому, що не смачна, а через гидливість. Русинів брав м'ясо старих корів і биків, яке вже не годилося для вживання. На 2-3 тижні його залишали в льохах. Коли напіврозкладене м'ясо відокремлювалося від кісток, до нього додавали сало, сіль і підмішували відходи м'яса, які привозили з торгових рядів. Цією сумішшю заповнювали оболонки і коптили.

Штраф від ТЦК: Українцям пояснили, як не переплатити й не втратити право на знижку

середа, 14 травень 2025, 16:51

В Україні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть накладати штрафи на військовозобов'язаних громадян, які порушують правила мобілізації. Розповсюджені ситуації, коли ТЦК та СП вимагає оплатити штраф, але видає для цього лише ...

Якщо Пенсійний фонд не зарахував до стажу частину трудового періоду: Українцям пояснили, як діяти

середа, 14 травень 2025, 16:47

В Україні щорічно змінюються вимоги до страхового стажу для виходу на заслужений відпочинок за віком. Так, для того, аби вийти на пенсію в 60 років, людина має набути щонайменше 32 роки страхового стажу (роком раніше — 31 рік), у 63 роки — за наявності...