Онлайн чи офлайн: Як працюватимуть школи в Україні з 1 вересня. Рішення по регіонах

1 вересня в Україні, не зважаючи на війну, розпочнеться новий навчальний рік. Проте у багатьох регіонах школи так і не відкриють двері для дітей, а сам освітній процес перейде в онлайн-формат, передають Патріоти України.

Зʼявилося розʼяснення, як цьогоріч працюватимуть навчальні заклади в різних областях. Відповідні рішення приймають місцева адміністрація та управління освіти кожного регіону окремо.

"За оперативною інформацією органів місцевого самоврядування (станом на 11.08.2022 – Ред.), із 12,8 тисячі шкіл за очною формою планують розпочати навчання 3 тисячі шкіл, за дистанційною – майже 5,7 тисячі, за змішаною – 4 тисячі", – розповів міністр освіти Сергій Шкарлет. Таким чином зєявилося три формати роботи освітніх закладів: онлайн, офлайн та змішаний.

Де буде виключно дистанційне навчання?

В онлайн-форматі будуть працювати всі школи областей, що знаходять у безпосередній близькості до зони бойових дій або перебувають під постійними ворожими обстрілами.

"Усі заклади загальної середньої освіти Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей працюватимуть за дистанційною формою. Не працюватимуть за очною формою заклади в Запорізькій та Одеській областях", – заявив Шкарлет.

Водночас він додав, що діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або виїхали за кордон також зможуть долучитися до освітнього процесу в форматі онлайн. Також вони можуть обрати для себе сімейне навчання чи екстернат.

Де школи запрацюють в офлайн-режимі?

З 1 вересня більшість шкіл Київької, Львівської, Полтавської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Вінницької, Луцької та Тернопільської областей будуть працювати в офлайн-форматі.

Проте батьки матимуть змогу самостійно приймати рішення, чи пускати дітей до шкіл. Навчальні заклади у будь-якому випадку мають забезпечити можливість дистанційного та сімейного навчання, а ткож екстернату.

Які регіони обрали змішане навчання?

Така форма навчання передбачає очний освітній процес для початкової школи. Водночас середні та старші класи частину занять матимуть в навчальних закладах, а частину – в онлайн-режимі.

Таку систему обрали переважно школи у невеликих містах та селах. Така тенденція має просте пояснення. Міські навчальні заклади у більшості своїй можуть забезпечити достатню кількість місць у бомбосховищах для всіх учнів, вчителів та працівників шкіл. Водночас сільські навчальні заклади такої можливості часто не мають, тому змушені обирати інші форми навчання.

Тож змішане навчання передбачене в деяких населених пунктах 17 областей України, зокрема в Київської та Львівської. Також поєднуватимуть онлайн та офлайн формат деякі школи Одеси та Запоріжжя.

"Ми пишаємося, це щось виняткове": Перші у світі дев'ять близнюків, що вижили, святкують триріччя

неділя, 5 травень 2024, 7:59

Перші у світі дев'ять близнюків, що вижили, святкують 4 травня свій третій день народження. Вони насолоджуються цією подією вдома в Малі з батьками та шестирічною сестрою Судою. Про це пише Книга рекордів Гіннеса. Усі дев'ятеро дітей здорові та досягаю...

Нові правила: Хворих на діабет і ВІЛ можуть визнати придатними до служби й мобілізувати, - Міноборони

неділя, 5 травень 2024, 7:48

Придатними до служби в армії можуть визнавати навіть тих, хто страждає на серйозні захворювання, але зберігає достатню функціональність. Це стосується, зокрема людей із діабетом та ВІЛ, розповіла в ефірі телемарафону директорка департаменту охорони здо...