Оптом дешевше? У світі відзначається безпрецедентний бум народження близнюків

У світі ніколи не народжувалося так багато близнюків: щорічно в світі народжується більше 1,6 млн пар близнюків, або "майже кожне 40 немовля", згідно з дослідженням, опублікованим в спеціалізованому журналі Human Reproduction.

Як відзначає Жиль Пізон, професор Національного музею природної історії і дослідник Національного інституту демографічних досліджень (INED), всього за три десятиліття з 1980-х років глобальний рівень народження близнюків збільшився на третину, з 9,1 до 12 на 1000 пологів" - передають Патріоти України з посиланням на Le Figaro.

"Бум близнюків викликає занепокоєння, тому що вони частіше мають недостатню вагу, народжуються недоношеними, з ними пов'язано більшу кількість ускладнень під час пологів і більш висока смертність, не кажучи вже про те, що батькам важко одночасно піклуватися про двох немовлят", - йдеться в статті.

"Збільшення числа близнюків у всьому світі пов'язане виключно з безпрецедентним зростанням числа вагітностей так званими "різнояйцевими близнюками" (від запліднення двох різних яйцеклітин), який варіюється від континенту до континенту і від періоду до періоду. Однояйцеві близнюки, відомі як монозиготні, народжуються всюди в одних і тих же пропорціях, з "постійним показником - чотири народження однояйцевих близнюків на тисячу пологів, які не змінюються ні в залежності від віку жінки, ні від регіону до регіону", - відзначає професор Пизон.
"Допоміжна репродуктивна технологія (ДРТ), що почалася в багатих країнах в 1970-х роках, сприяла збільшенню числа багатоплідних, а також більш пізніх вагітностей. Рівень в крові гормону ФСГ, який бере участь в дозріванні яйцеклітини і овуляції, збільшується з віком і пояснює, чому ймовірність вагітності двійнятами збільшується до максимуму в 37 років", - повідомляється далі.
"Можливо, ми досягли піку з точки зору показника народження близнюків, особливо в багатих країнах, де ДРТ поширилася найбільше", - вказують автори дослідження.
"У своєму дослідженні Жиль Пизон, Крістіан Монд з Оксфордського університету і Йерун Смітс з Університету Радбауд в Нідерландах використовували всі доступні дані для оцінки кількості народжень близнюків в різних країнах світу і опису змін, що відбулися за три десятиліття, порівнюючи періоди 1980-1985 і 2010- 2015 років. З 3,2 млн близнюків, народжених щорічно, 1,3 млн народжуються в Африці (650 тис. пар) і стільки ж в Азії. Решта, близько 600 тис. дітей - на інших континентах", - зазначає видання.
"Рівень народження близнюків в Європі і Північній Америці 30 років тому був майже вдвічі менше, ніж в Африці, але з тих пір значно збільшився (досягнувши відповідно 14,4 і 16,9 пологів двійні на 1000,) і майже зрівнявся з показником в Африці , який практично не змінився (17,1). Таким чином, поширення ДРТ і материнство в більш старшому віці призвело до "руху конвергенції" в сторону високих показників в Африці", - резюмує Le Figaro.

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...