Останнє виверження було майже 500 років тому: В Італії може вибухнути супервулкан

Найбільший у Європі сплячий супервулкан Кампі Флегрей, який розташований на півдні Італії, може готуватися до першого за майже 500 років виверження. Вчені зафіксували, що вулкан став слабшим і більш схильним до розривів, хоча це ще не гарантує виверження. Про це йдеться у дослідженні вчених з Університетського коледжу Лондона та Італійського національного науково-дослідного інституту геофізики і вулканології (INGV), яке було опубліковане в журналі Communications Earth & Environment, передають Патріоти України.

Супервулкан розташований на півдні Італії західніше від Неаполя. На відміну від традиційних вулканів, він є не горою, а пологою западиною 12-14 км упоперек і відомий як кальдера. Навколо сплячого вулкана розташоване місто Поццуолі, в якому проживають понад 80 тисяч людей.

Останнє виверження цього вулкана відбулося ще 1538 році, але останні 70 років були для нього не надто спокійними. Тривалі сплески неспокою спостерігалися в 1950-х, 1970-х і 1980-х роках.

Як зазначає SciTechDaily, останнє десятиліття вчені також спостерігають дещо повільнішу фазу неспокою, під час якої відбулися десятки тисяч невеликих землетрусів, які призвели до того, що місто Поццуолі піднялося майже на 4 метри. Лише у квітні 2023 року вчені зареєстрували понад 600 землетрусів різної сили. Це найбільший місячний показник за час спостережень за Кампі Флегрей.

Провідний автор дослідження професор Крістофер Кілберн розповідає, що нове дослідження показує, що Кампі Флегрей наближається до розриву. Однак сам факт розриву ще не означатиме того, що відбудеться виверження. Для цього потрібно, аби місце розриву збіглося із місцем, де активно виштовхуватиметься магма.

Доктор Нікола Алессандро Піно з обсерваторії Везувію, який представляє INGV в Неаполі, сказав, що результати дослідження свідчать, що частини вулкана стають слабшими – і "він може зруйнуватися".

У дослідженні вчені, зазначають, що ефект неспокою з 1950-х років є кумулятивним, тобто можливому виверженню можуть передувати порівняно слабкі сигнали, такі як менша швидкість підйому ґрунту і менша кількість землетрусів. Так було у випадку з виверженням кальдери Рабаул у Папуа Новій Гвінеї в 1994 році, якому передували незначні землетруси, що відбувалися з частотою, вдесятеро меншою, ніж під час кризи десять років тому.

Разом із тим, дослідники зауважують, що виверження не є неминучим. Доктор Стефано Карліно з обсерваторії Везувію вважає, що Кампі Флегрей може пристосуватися до нового режиму повільного підйому і затухання, як це спостерігається на подібних вулканах по всьому світу. Однак він закликає спільноту бути готовою до "будь-якого розвитку подій".

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...