Оце так! Вчені виявили порушення та захворювання, пов’язані з бездітністю

Команда вчених Гельсінського університету під час дослідження виявила психічні та поведінкові розлади, вроджені аномалії та ендокринні, харчові та метаболічні порушення, які найтісніше пов’язані з бездітністю, передають Патріоти України.

Як проходило дослідження

Під час наукового експерименту вчені обстежили понад мільйон чоловіків і жінок, народжених у Фінляндії в період з 1956 до 1973 року, і понад 1,5 млн, народжених у Швеції, до завершення репродуктивного періоду життя у 2018 році.

"Ми детально описали зв’язок між різними захворюваннями, особливо тими, що починаються до піку репродуктивного віку, і ймовірністю залишитися бездітними протягом життя", – уточнили автори дослідження. Повідомляється, що соціально-демографічна та репродуктивна інформація була пов’язана з 414 захворюваннями в 16 категоріях.

Що показали результати

Дослідники виявили, що бездітність найсильніше пов’язана з психічними та поведінковими розладами (особливо серед чоловіків), вродженими аномаліями та ендокринними, харчовими і метаболічними розладами (особливо серед жінок).

Також було виявлено нові асоціації із запальними та аутоімунними захворюваннями, які залежали від віку, самотності та рівня освіти. За словами вчених, ці дані можуть бути використані як основа для майбутніх досліджень, спрямованих на визначення пріоритетності медичних втручань для примусової боротьби з бездітністю.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...