Оце так! За неповідомлення про зміну адреси військовозобов’язаних штрафуватимуть від 17 тис. грн

Законопроект Уряду про посилення відповідальності за військові правопорушення, розроблений Міністерством оборони і внесений разом із першою редакцією законопроекту про мобілізацію у грудні минулого року, зазнає змін, передають Патріоти України.

Так, як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності 8 квітня розглянув відповідний законопроект 10379. Наразі стало відомо, в якій редакції він рекомендував його прийняти за основу та в цілому.

Зміни до КК виключать

Отже, із законопроекту приберуть пропоновані Міноборони зміни до Кримінального кодексу щодо встановлення кримінальної відповідальності також і за відмову від медичного огляду – залишаться лише зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, які стосуватимуться відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Разом з тим, слід нагадати, що чинна стаття 336 КК передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Строк давності для відповідальності за порушення військового обліку – рік

У статті 38 КУпАП передбачать, що адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, може бути накладено протягом одного року з дня його вчинення. Нагадаємо, що у першій редакції пропонувалося встановити строк давності для притягнення за порушення правил військового обліку і законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в 3 роки.

Відповідальність за порушення правил військового обліку і закону про мобілізацію

Статті 210 та 201-1 КУпАП викладуть в новій редакції.

Так, у статті 210, яка встановлює відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, передбачать штраф під час воєнного стану від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

У статті 210-1, яка встановлює відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, також передбачать штраф під час воєнного стану від 17 тисяч грн до 25,5 тис. грн. для громадян. А для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від 34 тисяч до 59,5 тисяч грн.

Отже, якщо громадянин не з’явиться за повісткою до ТЦК або ж не оновить свої дані про реальну адресу, спочатку до нього застосують штраф у вказаній сумі – мінімально 17 тисяч грн.

Зазначимо, що п. 23 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який затверджено постановою Кабінету Міністрів від 30 грудня 2022 р. №1487 встановлено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою КМУ від 7 лютого 2022 р. №265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад», через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

За чинною редакцією статті 210-1 штраф складає від 3400 грн до 5100 грн для громадян.

Отже, тепер він зросте в 5 разів.

При цьому у законопроекті встановлюється, що положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у випадках можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Отже, якщо дані містяться в Реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг» і Міноборони може їх отримати автоматично, то штраф, наприклад, за те, що людина не оновила свої дані, які й так є в Реєстрі, накладатися не повинен.

На Закарпатті священнику УПЦ МП заборонили у служінні через... демонстрацію статевих органів

четвер, 16 травень 2024, 22:52

Днями у Мережі з'явилися відео, де священник Свято-Георгіївського "Кривського" чоловічого монастиря Хустської єпархії УПЦ МП Віктор Шпілька демонстрував статеві органи, передають Патріоти України. Після розголосу в соцмережі та суспільного резонансу в ...

У Львові солдат застрелив полковника

четвер, 16 травень 2024, 21:41

У Львові Личаківський районний суд засудив старшого солдата за випадкове вбивство полковника. Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень, передають Патріоти України. Трагічний інцидент стався у листопаді 2022 року на території однієї з військових ...