Пенсіонер-електрик з непростою долею: Пам'ятаєте піонера Вольку з культового радянського фільму "Старий Хоттабич"? Що сталося з зірковим хлопцем через 65 років

Фільм "Старий Хоттабич" був знятий в 1956 році. Одному з головних героїв картини піонеру Вольці, Володі Костилькову (Олексій Литвинов), на момент зйомки було 12 років, нагадують Патріоти України.

"Старий Хоттабич" - це радянський художній повнометражний кольоровий фільм-казка, поставлений на кіностудії "Ленфільм" в 1956 році режисером Геннадієм Казанським за мотивами однойменної повісті Лазаря Лагіна. Прем'єра відбулася в Ленінграді 12 липня 1957 року.

Для середини 50-х років "Старий Хоттабич" - це прецедент за кількістю і якістю спецефектів. Прецедент у всьому радянському виробництві. Негласне завдання було наздогнати і перегнати Голівуд. Виробництво картини зажадало особливих величезних зусиль від усіх цехів "Ленфільму". Грошей при цьому не шкодували. Комп'ютерної графіки в ті часи не було, тому у фільмі багато комбінованих зйомок, в тому числі передовий на той час метод "блукаючої маски".

За сюжетом у Вольки було світле волосся, а у юного Литвинова волосся було чорним, і творці картини дуже переживали, що мама хлопчика не погодиться на те, щоб синові перефарбували волосся в інший колір. Але жінка без роздумів дала добро, чим дуже порадувала режисерську групу фільму. Хлопчику швидко перефарбували волосся перекисом, і робота над фільмом закипіла.

Литвинов на момент зйомок був в шостому класі, з ним постійно була вихователька, стежила, щоб хлопчик дотримувався розпорядку дня і старанно виконував уроки. Що цікаво, Литвинов не пройшов з першого разу проби на Вольку, і вибрали іншого юного актора. Але пізніше його зняли з ролі, і тоді творці картини знову покликали його, чим дуже потішили його мати. Вона сама ростила сина, його зарплата під час зйомок становила 1000 руб. в місяць, а всього гонорар склав 2400 руб.

Олексій Литвинов народився в 1944 році у Воронезькій області. Тут він з мамою перебував в евакуації, батько хлопчика без вісті пропав під час війни. Мати завагітніла в блокадному Ленінграді, звідки її пізніше евакуювали по дорозі життя і направили в Воронезьку область. Там Олексій народився і прожив рік. Після закінчення війни хлопчик з мамою повернувся в Ленінград, став вчитися в школі. Саме в школу вибирати юних акторів для "Старого Хоттабича" прийшли асистенти картини, і юний Литвинов дуже хотів їм сподобатися. Литвинов згадував: "Я дуже старався, щось зображував перед режисером, читав вірші, але на головну роль взяли іншого хлопчика".

"Старий Хоттабич" мав приголомшливий успіх, Литвинову стали надходити інші пропозиції нових ролей. У картині "Першотравнева, будинок 7" він зіграв головну роль, але картину довелося закрити, так як сценарій не вписувався в часи розвінчання культу особи Сталіна. Далі була епізодична роль у фільмі "Чужий серед своїх". Після цього фільму Литвинов не захотів розвивати акторський талант і відкидав всі інші пропозиції про зйомки.

Олексій Литвинов - випусник Ленінградського електромеханічного технікуму, за фахом електромеханік. Після розподілу потрапив в метрополітен Ленінграда. Пропрацювавши тут деякий час, поїхав на заробітки до Мурманська, де прожив 15 років. Ходив також в море на судні, але потім прийняв рішення повернутися в рідне місто, став працювати на залізниці електромеханіком пасажирських поїздів.

З розпадом СРСР стан залізничної галузі стало настільки жалюгідним, що Литвинов йде з залізниці і починає займатися будівництвом. Тут він пропрацював шість років, після вийшов на пенсію і став підробляти електриком. Литвинов був два рази одружений. У першому шлюбі у нього народилася дочка. Після смерті першої дружини через деякий час Литвинов одружився повторно.

Сьогодні Олексій Литвинов веде скромне життя: живе разом з дружиною в невеликому дерев'яному будиночку в 50 кілометрах від Санкт-Петербурга.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...