Переходимо на новий церковний календар: Усікновення глави Івана Хрестителя, історія свята, прикмети та заборони

30 серпня віряни вшановують Усікновення глави Івана Хрестителя за новим церковним календарем, який почне діяти у вжитку ПЦУ з 1вересня 2023 року.

До цього відзначали це велике релігійне свято 11 вересня. Тепер дата змінюється і в наступному році свято будуть відзначати 29 серпняю Лише у цьому році - 30 серпня, повідомив митрополит ПЦУ Євстратій Зоря.

"Усікновення глави Івана Предтечі — це день посту. А тому логічно відсвяткувати це свято в постовий день, який буде найближчим до новоюліанської дати - 29 серпня. Та й цьогоріч вирішили не поєднувати два великих церковних свята — Усікновення глави Івана Предтечі за новоюліанським стилем та вшанування Нерукотворного Образу за старим стилем", - сказав Зоря.

Історія свята

Іван Хреститель або Предтеча довгий час жив в пустелі, де харчувався лише медом та рослинністю.

Саме свято Усікновення глави Івана Предтечі пов'язане зі страшними подіями. Згідно з переказами менше 2 тис. років тому святому відрубали голову за наказом царя Ірода. Пасербиця правителя виконала танець, який так сподобався Іроду, що той пообіцяв їй виконати все, що вона попросить. Дівчина попросила голову Іоанна Хрестителя, адже була язичницею. В результаті Іоанна ув'язнили, а потім убили. Постраждав він через свою віру.

Головні заборони дня

Не можна ставити на стіл страви на круглому блюді;

Не вживайте молочні та м'ясні продукти;

Не можна заздрити, пліткувати чи сваритися;

Заборонено брати в руки та використовувати гострі предмети - ножі, ножиці.

В цей день не можна вінчатися, хрестити дитину.

Відмовтесь від танців та веселощів.

Також Церква не дозволяє різати будь-які круглі предмети, які своєю формою нагадують голову. Наприклад, хліб.

Що дозволено

Цього дня потрібно згадувати всі свої гріхи та молитися за їх спокутування.


Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...