Перерахунок пенсій і подорожчання продуктів: Що зміниться 1 квітня в Україні

З 1 квітня 2023 року життя українців зміниться у багатьох аспектах. У квітні перерахують пенсії для працюючих пенсіонерів, а також підвищать тарифи на воду. Також протягом квітня власникам субсидії потрібно буде виплатити борги по комуналці, передають Патріоти України.

Перерахунок пенсій з 1 квітня

З 1 квітня для працюючих пенсіонерів проведуть перерахунок пенсій. Це стосується українців, які вийшли на пенсію в 2021 році і продовжують працювати, тобто їх страховий стаж за 2 роки збільшився на 24 місяці.

Саме ці категорії пенсіонерів отримають перерахунок пенсій. Розмір перерахунку індивідуальний для кожного пенсіонера.

Перерахунок субсидій

Субсидії у квітні 2023 року будуть перераховані протягом місяця на наступний опалювальний сезон на період до квітня 2024 року. Також у квітні всім власникам субсидії, які мають заборгованість по комуналці, потрібно обов'язково виплатити борги протягом місяця. Інакше в травні їм не зарахують субсидію.

Нові тарифи на воду

У квітні для українців підвищать тарифи на воду. Але ця зміна буде помітна тільки в травні, коли ми будемо оплачувати платіжки за квітень. Тарифи будуть відрізнятися в кожній області. В середньому витрати на воду для сім'ї з 3 осіб зростуть на 60 гривень за місяць.

Очікується, що найвищими тарифи на воду будуть у Кіровоградській області - 61,7 гривень за кубометр води, а найнижчими - у Львівській області - 27, 2 гривні за кубометр.

Тарифи на електрику

1 квітня 2023 року мав закінчитися період пільгових цін на електроенергію, під час якого заборонено підвищувати тарифи. Після його завершення ціни могли зрости. Однак наприкінці березня стало відомо, що українцям продовжили дії пільг на на світло до 30 квітня. Тобто до травня тарифи на електроенергію точно не зміняться.

Комендантська година в Києві

У квітні комендантська година в столиці триватиме з 0:00 до 5:00. Зміняться також години роботи громадського транспорту. Наземний транспорт буде ходити з 5:30 до 23:30, метро - з 6:00 до 23:00. Алкоголь в Києві можна буде купити з 11:00 до 21:00.

Також у квітні в Києві демонтують частину блокпостів, що трохи розвантажить дороги і прискорить пересування по місту.

Електронні рецепти на ліки

З квітня українці зможуть виписувати електронні рецепти на ліки за спрощеною процедурою. Виписувати електронний рецепт зможе будь-який лікар, навіть якщо з ним не укладена декларація. Але пацієнт має бути обов'язково зареєстрований в ЕСЗ - електронній системі охорони здоров'я.

У разі відсутності електроенергії, перебоїв в роботі електронної системи або за бажанням пацієнта лікар також зможе виписати паперовий рецепт.

Для боротьби з самолікуванням багато раніше безрецептурних препаратів тепер будуть продаватися за рецептом. До них відносяться антибіотики, психотропні, гормональні, протисудомні ліки, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань.

Подорожчання продуктів

В Україні очікується подорожчання продуктів харчування на 10-15%. Насамперед подорожчають молочні продукти, м'ясо та яйця, а також імпортні товари. Подорожчання пов'язують з економічними факторами, а також з традиційним підвищенням цін перед Великоднем.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...