
Перець чилі поступово втрачає свою гостроту через екстремальні погодні умови та глобальне потепління. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України.
Через зміни клімату у регіонах, де цей перець вирощують, рослина стала на смак більш м’якою та менш гострою. Глобальне потепління також порушило постачання перцю, що спричинило ріст цін на нього.
«Оскільки перець починає поглинати багато зайвої вологи, вона відкладає її в м'якоть плодів. Через це гострота стає розмитою», — пояснює американський агроеколог Крайг Крафт.
Учені стверджують, що така ситуація, коли зміна клімату впливає на смак культур, трапляється не вперше. Так, наприклад, кавові зерна стають більш гіркіими, а кокосові горіхи — м'якшими через нестабільні опади.
Аби виправити ситуацію, фахівці працюють над створенням нових сортів перцю чилі, який буде більш стійким до змін клімату та хвороб. А втім, нова культура може не мати такого смаку, як традиційний перець чилі.
У грудні-2025 українські фізичні особи-підприємці (ФОП) мають виконати низку зобов'язань перед податковою службою. Зокрема треба сплатити податки, а також подати деякі розрахунки, передають Патріоти України. Про це нагадав податковий консультант Михайл...
В Україні за роки повномасштабного вторгнення найшвидше зросли зарплати у робітничих професіях, доходи різноробів підскочили на 384%, малярів – на 215%, а низки інших майстрів - перевищили 100% зростання. Зазначається, що така динаміка говорить про гос...