Перші люди не були примітивними: У Південній Африці знайшли схованку з кристалами, які збирали 105 тис. років тому (фото)

Кристали, знайдені по всій планеті в кілька періодів часу, раніше були пов’язані з духовними віруваннями і ритуалами людей.

Кам’яна печера-притулок в південноафриканському регіоні Калахарі показала незвичайну поведінку перших людей, які, ймовірно, збирали предмети з ритуальною метою. У схованці в печері були знайдені 22 білих кристала кальциту правильної форми, повідомляють Патріоти України.

Цей притулок знаходиться на пагорбі Га-Мохана, який височить над великим ландшафтом савани. Багато жителів довколишніх міст вважають Га-Мохану духовним місцем, пов’язаним з історіями про велику водяну змію. Деякі члени спільноти використовують це місце для молитов і ритуалів.

Тепер нові знахідки вчених показують, наскільки важливим було це місце навіть 105 000 років тому. «Ми знаємо, що наш вид, Homo sapiens, вперше з’явився в Африці. Докази складної поведінки, яка характеризує нас, в основному були виявлені на прибережних територіях в Південній Африці, що підтверджує ідею про те, що наше походження було пов’язано з прибережними ресурсами. тепер це уявлення вимагає доопрацювання», — зазначила один з авторів роботи, Джейн Уілкінс, науковий співробітник ARC DECRA, з Університету Гріффіта в Австралії.

Вчені виявили 22 білих кристала кальциту правильної форми, принесених на це місце 105 000 років тому. Датування визначили це за допомогою методу, званого «оптично стимульована люмінесценція», який датує відкладення, з яких були викопані кристали. «Наш аналіз показує, що кристали не потрапили в родовища в результаті природних процесів, а являють собою невелику схованку з навмисно зібраними об'єктами», — підкреслила Джейн Уілкінс.

Кристали, знайдені по всій планеті в кілька періодів часу, раніше були пов’язані з духовними віруваннями і ритуалами людей. Люди, що живуть на прибережних територіях, почали збирати непродовольчі мушлі приблизно в той же час, але не раніше, — можливо, за схожими причинами.

На пагорбі Га-Мохана також виявили фрагменти шкаралупи страусиних яєць, на яких видно всі ознаки того, що вони були зібрані людьми. Ці фрагменти можуть бути залишками ранніх контейнерів. На прибережних територіях найранніші свідчення використання цієї технології датуються віком приблизно 105 000 років тому.

У Міноборони України пояснили, як оскаржити висновок ВЛК в досудовому порядку

неділя, 5 травень 2024, 3:25

Обмежено придатні військовозобов'язані і не тільки можуть оскаржити висновок ВЛК через комісії вищого порядку і через суд. Про це йдеться в коментарі директора Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телема...

"Навіщо демонструвати домашній затишок зараз?": Нардепка Безугла обурилася кількістю пасок в соцмережах, українці відповіли

субота, 4 травень 2024, 23:53

Напередодні Великодня, у суботу, 4 травня, народна депутатка Мар'яна Безугла опублікувала в соцмережі допис із обуренням від великої кількості святкових пасок, які українці напекли та демонстрували на загал. Нардепка написала, що вважає неприйнятним де...