Великий піст у 2020 році розпочнеться 2 березня і триватиме до 18 квітня. Великдень випадає на неділю, 19 квітня. Це найсуворіший піст з усіх, яких віруючі дотримуються протягом року. У його основі лежить подвиг Ісуса Христа, який провів 40 днів у пустелі без води і їжі, долаючи різні спокуси, передають Патріоти України. Розповідаємо, в чому особливість Великого посту, що можна і не можна їсти.
Особливості Великого посту
Найголовніше значення посту - очищення душі і тіла. Першорядне значення приділяється людським чеснотам. У дні посту не можна лихословити, засуджувати, сумувати, здійснювати погані вчинки. У всьому слід дотримуватися помірності, утримуватися від святкувань і любовних утіх. У період посту не можна вінчатися в церкві і вступати в шлюб. Весь вільний час варто приділяти духовній літературі, молитві і роздумам.
Великий піст серед віруючих можна не дотримуватися дітям до 12 років, людям похилого віку, людям з хронічними захворюваннями і вагітним.
Що можна і не можна їсти
У Великий піст під забороною всі молочні і кисломолочні продукти (вершкове масло, сметана, кефір, молоко, сир, йогурти і т.ін.), яйця, м'ясо та м'ясні продукти, риба, морепродукти. Тобто всі продукти тваринного походження, а також алкоголь.
В основі пісного меню - овочі, фрукти, зелень, горіхи, супи та каші. Крупи - важлива частина харчування в пост. Можна готувати всі види круп, однак такі страви готують на воді. Овочі вживають у вареному, тушкованому, запеченому і сирому вигляді, роблять салати, рагу. Білок можна поповнювати за рахунок грибів, бобових, горіхів, баклажанів, гречки і тофу. Піст слабшає тільки на Благовіщення 7 квітня і у Вербну неділю 12 квітня. Тоді дозволена риба і трохи вина.
Найсуворіші тижні Великого посту - перший і останній. Повне утримання від їжі - в понеділок першого тижня посту, 2 березня, а також у п'ятницю останнього тижня (17 квітня в Страсну п'ятницю). У вівторок, 3 березня, дозволяється їсти чорний хліб або зернові хлібці з водою.
По понеділках, середах і п'ятницях передбачено сироїдіння. Вся їжа повинна бути холодною (не проходити термічної обробки), без рослинного масла.
По вівторках і четвергах можна їсти гарячі страви без олії. По суботах і неділях - гарячу їжу з додаванням олії. Виняток - субота, 7 березня, в перший тиждень посту.
Метеорологиня, телеведуча та блогерка Наталка Діденко поділилася прогнозом погоди на Великдень та розповіла, якою буде погода на наступні вихідні Про це вона сказала в етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "У Страсну суботу, зокрема в...
На Полтавщині судили чоловіка, який ухилився від призову на військову службу під час мобілізації. Він пояснив свої дії тим, що власниця орендованого ним житла "сховала військовий квиток", передають Патріоти України. Також громадянин заявив, що у той д...