"Подруга з пиріжком для мене пройшла 17 км": Артилеристка "Відьма" розповіла про особливості служби

Командир батальйонної артилерії 241-ї бригади Сил ТрО ЗСУ Ольга Бігарь на псевдо "Відьма" каже військова служба – це самовідданість і постійна аскеза. Бійцям доводиться призвичаюватись до "нелюдських умов життя", передають Патріоти України.

"Мені складно порахувати, скільки часу за ці роки ми перебували не в бойових діях. Тому що у нас дуже активний батальйон, і ми завжди виконуємо завдання на складних, гарячих ділянках. Три ротації ми працювали під Бахмутом – з різних флангів і безпосередньо в ньому, на ділянці біля Кліщіївки. Зараз ми знаходимось на іншому напрямку. Але завдання у нас щоразу стоять цікаві – справжні челенджі", - розповіла вона.

За її словами, з кожним виїздом доводиться навчатись новим прийомам і пристосовуватись до бойових дій, кожен виїзд – абсолютно інакший, а задачі перед військовими ставляться складніші й складніші.

Як каже Ольга, служба – це про самовідданість, аскези, вміння вгамувати свої емоції й охолодити свій розум, також - про дружбу й побратимство на війні.

"Пригадую Бахмут. Зима. Це мій другий день народження і новий рік в боях. Я живу в підвалі командного пункту і роблю вилазки на вогневі позиції до свого особового складу. Тоді були важкі бої, б/к не вистачало, інтенсивність стрільби висока. Видимість погана, спостереження слабке. Я вся на нервах – їсти й спати не можу. Четверту добу йдуть штурми, і я керую вогнем. І тільки посестра з суміжної бригади знає, як мені важко морально", - пригадує Відьма.

При цьому, за словами жінки, попри обстріли, її подруга – психолог, капітан ЗСУ - із собакою Балу та "крафтовим пиріжком" із заправки пройшла 17 км, щоб підняти Відьмі бойовий дух.

"Бо вона знає, як я люблю собак, і що такий смаколик, як пиріжечок, я точно не знайду під Бахмутом. Ми посиділи пів годинки разом, і стало так добре! Тоді ми змогли розвалити нашою гарматою ще одну точку зосередження ворога", - розповіла Бігарь.

Вона констатує, що нинішня війна хоч і дуже динамічна, але все ж таки нагадує період Першої світової. "Бойові дії, які ми ведемо, ближчі до позиційної війни, до рівності сторін у технічних можливостях і в доступі до технологічних інновацій: у нас щось з’являється, у росіян – натомість щось інше. І це постійні перегони озброєння та технологій. Росія має більший ресурс людський, а в нас він компенсується західними зразками озброєння. У безпілотних системах ми були попереду – Росія теж у цьому вирівнялася", - каже Бігарь.

Вона додає, що зараз уже йдеться про покращення систем боротьби з безпілотниками. За її словами, сучасна війна дуже складна, бо йде на виснаження, а тому потрібна не лише перевага в техніці, а інтелект, військовий хист та хитрість. Та, коли грамотно, правильно, застосовуються інтелектуальні ресурси, технічні можливості, то ситуація на фронті більш-менш стабільна.

За словами артилеристки, робота в районі бойових дій – постійне виснаження, та звикання організму до навантажень, і накопичення втоми. "Щоразу тобі здається, що твій крайній виїзд був важчий за попередній. Що те, що відбувалося з вами саме в цю ротацію, саме під час цієї операції, – це було щось найскладніше у твоєму житті. Коли ти потім приїжджаєш на іншу ділянку фронту, тобі здається, що раніше були "квіточки", а зараз починаються "ягідки", - визнає жінка.

Водночас військовим доводиться призвичаюватись до цих "нелюдських умов життя". Зокрема, звикаєш до того, що не завжди можеш помитися, поспати, поїсти, що вихідних немає взагалі, як і нормованого робочого дня. "Ти звикаєш жити у бліндажах і підвалах – із блохами, клопами, щурами. Ти вкочуєшся у цей процес, і він стає частиною твого життя, твоїм ритмом. І якщо, наприклад, раніше мені здавалося, що можливість виїхати раз на чотири дні на тимчасовий пункт дислокації – це дуже важко, то зараз я, наприклад, взагалі не маю такої можливості – я весь час живу там, де й працюю", - розповіла Бігарь.

Вона додає, що, коли призвичаюєшся жити в цьому ключі, уже досить складно оцінювати: як воно, коли нормально, тому що військовому вже не потрібно нічого іншого - просто починаєш це любити.

Ольга зізнається: буває, звісно, відчуття, що внутрішній ресурс закінчується. "Всі ми живі люди. І в кожного трапляються дні, коли настрою геть немає. Коли на фронті йде щось не так: штурми, штурми, штурми – важко. Недосипаєш, недоїдаєш, не отримуєш того, чого хотів. А потім – бах, маленька перемога. І вже все, настрій покращується, вже є ресурси для того, щоб рухатися далі", – каже Бігарь.

Джерело: Новинарня

"Розбите серце": Жінка розлучилася з чоловіком через два тижні після весілля і назвала причину

середа, 4 вересень 2024, 23:55

Жінка з розбитим серцем розлучилася з чоловіком всього через два тижні після весілля. Вона не змогла пробачити йому те, що він зробив на своїй парубочій вечірці. Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Наречена організувала виїзне весілля з бат...

Українцям відмовляють в субсидіях: Ось хто не отримає допомоги від держави

середа, 4 вересень 2024, 23:40

В Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу – без збирання довідок та витрачання часу на заповнення декларації. Водночас в отриманні субсидії може бути відмовлено – проте, якщо виправити помилки, отримати її все одно можна буде, передаю...