Погрожують дитбудинками: РФ позбавляє дітей в окупації можливості навчатися, - дослідження

Окупаційна влада на тимчасово окупованих територіях намагається заставити дітей вчитися за російськими програмами. Учнів, які не хочуть ходити у навчальні заклади, погрожують депортувати у російські дитячі будинки для "перевиховання". Про це йдеться у дослідженні міжнародної неурядової організації Amnesty International, передають Патріоти України.

Зазначається, що організація поспілкувалася із 23 вчителями та 16 сім’ями, у яких є діти шкільного віку. Опитані українці жили під окупацією та виїхали на підконтрольну Україні територію, або досі перебувають на тимчасово окупованих територіях.

У досліджені йдеться, що попри репресії та погрози деякі вчителі та батьки намагаються організувати для дітей навчання за українською програмою. Вчителі намагаються потайки передавати учням книжки та ховати у ямах мобільні телефони і ноутбуки, аби не бути викритими окупантами.

Деякі батьки не дозволяють своїм дітям ходити у школи. Втім окупанти погрожують забрати дітей у дитячі будинки Росії. Таку історію розповіла мати 15-річної дитини з Херсонщини.

Жінка розказала, що спочатку до них навідалася вчителька, яка запиталася, чи ходитиме дитина у школу. Вже на початку вересня до сім’ї прийшли люди у військовій формі, які пригрозили відвезти дитину до російського дитбудинку.

Також організація поспілкувалася із вчителькою, яка у липні цього року виїхала з тимчасово окупованого Бердянська. Вона досі продовжує проводити онлайн-уроки з дітьми, які перебувають під окупацією. За її словами, в окупаційних школах дітей змушують вчити російську мову та гімн РФ. Жінка теж підтвердила, що усіх противників погрожують відправити у дитбудинки на "перевиховання".

Також у дослідженні стверджується, що в окупаційних школах розсилають повідомлення у яких йдеться, що Україна начебто хоче зруйнувати міста та "якщо ви не хочете, щоб Україна вбивала вас, розкажіть нам все, що ви бачите і знаєте про неї".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

"Ми ще подивимося ці моменти": Шовковський висловився про розгромну поразку "Динамо" від "Лаціо" у стартовому турі Ліги Європи

четвер, 26 вересень 2024, 23:25

Головний тренер київського "Динамо" Олександр Шовковський прокоментував розгромну поразку від римського "Лаціо" в матчі першого туру основної стадії Ліги Європи сезону-2024/25, передають Патріоти України. Номінально домашній для "біло-синіх" поєдинок н...