Поховати померлого від COVID-19 в Україні коштує 1000$: Громадяни запідозрили змову між чиновниками

Щоб поховати померлого від коронавірусу в Україні, потрібно розщедритися. Церемонія коштуватиме щонайменше 19 тисяч гривень, та й це якщо "дуже попросити".

Київський крематорій. Фото: Вікіпедія.

Незважаючи на всі складнощі, пов'язані з COVID-19, українці стикаються ще й з імовірною змовою з боку чиновників. Адже після смерті близької людини доводиться проходити "кола пекла", намагаючись знайти не тільки безпечний, а й дешевий спосіб поховання. Журналісти поспілкувалися з київською родиною, змушеною за останній місяць двічі організовувати похорони осіб, що загинули від коронавірусу. Патріоти України пропонують вам дізнатися подробиці цієї невеселої історії.

Спалити тіло за тисячу доларів

Киянин Ігор у квітні втратив матір та батька. На початку місяця в тата трапився інсульт. 81-річного чоловіка, ветерана, забрали до 9-ї міської клінічної лікарні Києва у відділення неврології. Через тиждень із поліпшеннями виписали додому, в "хрущівку", де він жив із дружиною, а також із другим сином та його родиною – невісткою й двома дітьми.

За чотири дні у всієї сім'ї почався кашель. Мати Ігоря знепритомніла, швидка поставила їй крапельниці й залишила лікуватися вдома. А за день-два надійшло повідомлення, що в палаті, де лежав батько, в одного пацієнта діагностували COVID-19. Усім членам родини зробили ПЛР-тести, які підтвердили хворобу відразу в шістьох осіб.

"Матір і батька забрали туди ж, до 9-ї лікарні, але вже в інфекційне відділення. Вони пролежали там кілька тижнів. І так, напишіть, що медики цієї лікарні виснажливо працюють і дуже стараються. У нас до них претензій немає, у них у всіх лиця в синцях через напружену роботу та захисне екіпірування", – розповідає дружина одного з братів Оксана.

"На жаль, через деякий час 82-річна мати мого чоловіка померла. У неї й до цього були проблеми з легенями. Бюро ритуальних послуг при лікарні відразу виставило рахунок на більш ніж 25 тисяч грн", – сказала молода жінка.

"На жаль, через деякий час, 82-річна мати мого чоловіка померла. У неї і до цього були проблеми з легенями. Бюро ритуальних послуг, що розташоване біля лікарні зразу виставило рахунок родині в більше 25 тисяч гривень. Як нам стало відомо, морг, який біля лікарні, направляє родичів, померлих від COVID-19 в одну ритуальну службу. Там прямим текстом говорять, що коронавірус нині в Києві коштує 25 тисяч і це оптимальна ціна, яка відшкодовує всі затрати на "особливі похорони", звісно ж без поховання, кремації і ще купу всього, з чим нам довелося зіткнутися", – додала Оксана.

Оксана додає, що при 9-й лікарні є морг, який і направляє родичів усіх померлих від COVID-19 в одну ритуальну фірму. Там прямо кажуть: 25 тисяч – це прийнятна ціна, яка відшкодовує всі витрати на "особливий похорон".

Вартість охоплює оренду транспорту, спеціальний мішок і скляний короб для транспортування, оплату праці водія, а також витрати на дезінфекцію. Ховають усіх на Байковому кладовищі, але не традиційно, а лише урну з прахом.

"У мене в морзі відбувся діалог з однією працівницею. Вона мені прямо назвала суму та умову, що все має відбуватися в конкретній ритуальній агенції. Я їй парирував, мовляв, у нинішніх умовах тисяча доларів для мене велика сума. Вона кудись відійшла, з кимось поговорила й назвала іншу цифру, 23 тисячі, – розповідає Ігор. – Для мене й це було багато, тому випросив у неї контакти інших служб, де, хоч як дивно, також говорили про більш ніж 25 тисяч. Далі я зателефонував до ритуальної служби при КМДА, де озвучили суму теж понад 25 тисяч. Але після переговорів цифра знизилася до 19 150 грн".

Незважаючи на заяви офіційних органів, у моргах наполягають саме на кремації тіл, а не традиційній церемонії. Начебто в такому разі немає ризику зараження ґрунту й людей.

"Ми на похороні навіть не бачили мами. Приїхала машина з тілом, і вони її – відразу в піч. Ми навіть до пуття нічого й не зрозуміли. Там у них якась особлива процедура", – розповідає Ігор.

Після прощання з матір'ю сім'ю спіткала ще одна трагедія. 26 квітня помер батько, теж від коронавірусу й супутніх хвороб.

"Будемо з понеділка вирішувати, у вихідні все закрито. Через знайомих я вийшов на волонтерську групу, обіцяють безкоштовно надати автомобіль для перевезення тіла. А це, як ви розумієте, зменшить витрати на поховання. Але й тут виникла проблема – у крематорії відмовляються приймати волонтерські машини, тільки від ритуального бюро з ліцензією", – доповнює киянин.

Спеціальні умови

Отже, суми за похорон досить великі. В МОЗ є цілий список вимог до служб саме для таких випадків. Тут ідеться і про захисні маски, костюми, і правила дезінфекції. Також прописані норми проведення ритуальних церемоній.

Як пояснили в Міністерстві охорони здоров'я, у протоколі поховання померлих від COVID-19 не вказано, хто саме має платити за ритуальну службу – місцева влада чи родичі покійного. "МОЗ підготувало протокол, як потрібно ховати таких людей. За чий кошт це буде відбуватися, вирішує місцева влада. Якщо є гроші – то вона може покрити, якщо недостатньо – то ні", – наголосили у відомстві, а також порадили зв'язатися з органом місцевого самоврядування.

Волонтер Геннадій Друзенко, який зголосився допомогти родині, розповідає, що перевезти тіло він запропонував у спеціальній машині швидкої допомоги. Це військова швидка, з якою він кілька років їздив на Донбас і допомагав рятувати життя українських воїнів. У самого Геннадія є спеціальний костюм для роботи в інфекційному відділенні.

"Вчора особисто був у крематорії та попросив документи про те, на яких підставах вони не дозволяють нам перевозити тіло таким авто. Де рекомендації або спеціальні вимоги, згідно з якими це все заборонено? Мені нічого так і не показали", – запевнив Друзенко. Волонтер також додав, що один із його друзів працює в міськраді Чернівців, і там вартість доставки тіла – 3500 грн за відстань у 11 км. Причому відстань до місця поховання така сама, як у Києві. На думку обох співрозмовників, очевидною є спроба місцевої влади та ритуальних служб нажитися на горі людей.

Буквально за годину після першої розмови з журналістом Геннадій телефоном повідомив, що сума на транспортування, похорон батька раптом упала з 23 тисяч грн до 8 тисяч. І це лише після втручання самого волонтера та його знайомих. Сім'я в цій ситуації вирішила не конфліктувати далі й погодилася на такі умови.

"Спливла проста й огидна історія заробляння на людській біді. У Києві створена штучна монополія на ритуальні послуги для тих, кого вбив коронавірус. У столичному крематорії приймають померлих від COVID-19 тільки з катафалків компанії "Петро Великий". Навіть за наявності всіх потрібних документів іншим транспортом в останню путь на Байковому не приймуть. Переконався особисто, не полінувавшись з'їздити на Байкову, 16. Причому жодних нормативно-правових документів не надають, лише ставлять перед фактом", – вважає волонтер.

Хоч як сумно, після смерті рідних від коронавірусу клопоти й витрати в українців зростають, і часто непередбачувано. Боротьба із хворобою змінюється відстоюванням родинного бюджету, який і так постраждав від карантинних обмежень, перед свавіллям та бажанням нажитися на чужій біді.


Джерело: Обозреватель

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...