Помер відомий український філософ та поет

Роман Кісь був лауреатом державної премії імені Колесси, головним редактором релігійно-філософського альманаху "Transfiguratio/Преображення".

У ніч на неділю, 13 грудня, у Львові помер відомий український філософ, антрополог, етнолінгвіст, культуролог і поет Роман Кісь. Про це повідомляє громадська організація PEN Ukraine у Facebook, передають Патріоти України.

Йому був 71 рік.

Роман Кісь із 1971 року працював науковим співробітником Інституту народознавства НАН України. Був учасником літературного середовища 70-х років у Львові, що гуртувалося навколо Григорія Чубая.

У 1980-1981 роках працював у музеї просто неба "Шевченківський гай", звідки його кілька разів забирали на допити до УКДБ.

У 1981 році Кіся ув’язнили на три роки за нібито хуліганство, хоча насправді його покарали за статтю проти русифікації України.

У 1981-1982 роках відбував покарання в Бердянську на 77-й зоні, потім його відправили на Лисичанський нафтопереробний завод, де працював бетонувальником.

Удруге Кіся арештували в 1985 році за відмову відбувати збори офіцерів запасу, оскільки обов'язки офіцера передбачали атеїстичну пропаганду.

Був лауреатом державної премії імені Колесси, головним редактором релігійно-філософського альманаху "Transfiguratio/Преображення". Син науковця Зорян Кісь є відомим правозахисником і координатором проєктів Freedom House в Україні.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...

ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...