Понад 4000 років пролежав у прикарпатському лісі: Археологи знайшли кинджал доби пізнього неоліту, зовсім не характерний для цих місць

Власник клинка вірогідно мав досить високий соціальний статус серед єдиноплимінників. Адже доки в цих краях не проникли секрети виготовлення бронзи, менш практичний мідний ніж ще й такого розміру й іноземного походження міг собі мати далеко не кожний

Кинжал віком понад 4000 років знайшли у лісі в Підкарпатському воєводстві Польщі. Він відлитий з міді, пише Naukapolse.

Докторка Ельжбета Серадзка-Бургхард сказала, що у III тисячолітті до нашої ери предмети з міді у цих краях були вкрай рідкісні.

Кинжал виявив Петро Горлах з Історико-дослідницької асоціації. Він використовував металошукач у лісах Ярославського лісництва біля міста Коржениця.

"Я закінчив пошуки сьогоднішнього дня. Повернувшись до машини, я за звичкою залишив детектор увімкненим. У якийсь момент з'явився сигнал. Розкопуючи лісову підстилку, я побачив плоский металевий предмет, вкритий зеленою патиною. Я швидко зрозумів, що маю справу з чимось набагато давнішим, ніж військові предмети Першої та Другої світових воєн, які я шукав у цій галузі", - розповів він.

Знахідку показали реставратору пам'ятників Підкарпаття у Перемишлі та археологам з дому-музею в Ярославлі. Вони датували кинджал другою половиною третього тисячоліття до н.

"На польських землях це період величезних змін, пов'язаних, зокрема, зі зміною основної сировини для виробництва інструментів. Замість крем'яних знарядь, які зазвичай використовувалися в кам'яному столітті, з'являється все більше металевих виробів, що знаменують перехід у наступний період - бронзовий вік", - вказали дослідники.

У той час інструменти здебільшого робили з бронзи - сплаву міді та олова.

Але виявлений кинжал був відлитий не з бронзи, а зроблений із міді.

"У третьому тисячолітті до нашої ери вироби з міді були вкрай рідкісні, тому дозволити собі їх могли лише люди з найвищим соціальним статусом. Немає жодних сумнівів у тому, що кинжал не є місцевим продуктом", - додали археологи.

Кинджал міг бути виготовлений у Карпатському басейні, чи на території сучасної України.

"Хоча кинджал з Коржениці має довжину всього 10,5 см, в порівнянні з іншими подібними предметами це вже великий кинжал, що показує, наскільки цінними були металеві вироби в період, що розглядається. Варто звернути увагу на характерну форму пам'ятки, яка нагадує ті, що використовувалися в той самий час крем'яні кинджали, так звані шоші", - кажуть дослідники.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...