Поради від МОЗ: Як у домашніх умовах правильно виготовити антисептик та захисну маску

Виготовлення маски та антисептику власноруч, в умовах ажіотажу, дозволить зекономити та витратити з користю свій час в умовах карантину, запевняють фахівці. Позаяк перевіреної вакцини від коронавірусу ще не існує, наразі головна задача кожного свідомого громадянина – вберегтися від інфікування та поширення збудників цієї інфекції, зазначають Патріоти України. Відтак мило, антисептик та самоізоляція є основними профілактичними засобами у боротьбі з поширенням вірусу.

ВАЖЛИВО: Хірургічна маска, яку продать в аптеках, не захищає здорову людину від вірусів. Маску доцільно одягати медпрацівникам та людям з ознаками ГРВІ та грипу, аби не поширювати інфекцію.
Антисептиком радять користуватися тоді, коли немає змоги вимити руки з милом.

У цьому матеріалі ми розкажемо, як власноруч створити антисептик для рук та просту марлеву маску. Для цього можна використати речі, які є у вас в аптечці, або які можна придбати у вільному доступі в аптеці.

Антисептик для рук

За рекомендації МОЗ, на літр саморобного антисептика знадобиться:

етиловий спирт 96% — 833 мл

перекис водню 3%— 42 мл

гліцерин 98% — 15 мл

дистильована або кип’ячена вода.

Змішайте перші три інгредієнти, далі поступово додайте води, аби отримати бажану консистенцію продукту. Отриманий розчин розлийте у кілька невеликих ємності, які зручно носити з собою. Готові герметично закриті пляшечки потрібно відкласти на
72 години, аби бактеріальні спори, які могли бути у посуді чи в спирті, загинули. Тоді антисептик зможе повноцінно виконуватиме свою функцію.

ВООЗ рекомендує обробляти руки антисептиком не менше
30 секунд. Руки варто обробити ретельно, особливу увагу приділивши зоні
під нігтями.

До антисептика можна додати речовини, які його забарвлять або ароматизують, однак у ВООЗ робити цього не радять, аби уникнути алергії. Аби дезінфікуючий засіб був менш липким, можна зменшити (або навіть замінити) кількість гліцерину. Його додають для того, аби захистити руки від пересушування. Замінити його можна іншим зволожуючим або пом’якшуючим компонентом, який розчиняється у воді та спирті, нетоксичний та не викликає алергії.

Замість класичного антисептику в аптеках можна купити препарат з вмістом хлоргексидину (2%). Спиртовмісний антисептик має містити 60–80% спирту. Настій ромашки або інші розчини із 40% вмістом спирту не є антисептиками. (Центр громадського здоров’я України МОЗ)

Захисна маска з бинта


У МОЗ кажуть, що звичайна марлева чи хірургічна маска
не захищає здорову людину від інфікування. Маску в умовах пандемії необхідно людям, що вже захворіли, для зниження ризику зараження інших в закритих приміщеннях. На вулиці маски неефективні.

Головні вимоги до маски – вона повинна щільно закривати ніс та рот. Для її виготовлення варто використовувати тканину лише з натуральних тканин. Для дезінфекції таку маску треба випрати з милом, (або пральним порошком) та випрасувати.

Серед усіх варіацій пошиття масок, один з найпростіших та найдоступніших варіантів – маска з бинтів чи марлі. Як пошити таку маску розповідають у програмі “Ранок” на телеканалі “UA:Чернігів”. Відтак для створення маски потрібні бинт (або марля), праска, ножиці, голка, нитка, булавки та лінійка. Шити маску можна на швейній машинці, або власноруч.


Крок 1. Відрізати 80 сантиметрів бинта, скласти тканину в чотири рази (20 сантиметрів). Це основа майбутньої маски. Довжина виробу має складати 14-20 сантиметрів.


Крок 2. Відміряємо 90 сантиметрів бинту, ріжемо по довжині надвоє. Кожну зі смужок складаємо навпіл, прасуємо, і ще раз складаємо одну із сторін на один сантиметр. Знову просуємо. Ще раз складаємо смужки навпіл повздовж. Кінчики кожної зі смужок підгинаємо та запрасовуємо. Це – зав’язки для маски.


Крок 3. Поміщаємо основу поміж згинів мотузок, прикріпляємо булавками та зшиваємо дві запрасовані мотузки разом. Ось так:

Використовуйте маску правильно (поради МОЗ):

  • вона має покривати ніс і рот;
  • вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
  • заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  • заміняйте маску щочотири години.
  • хірургічна маска придбана в аптеці потворно використовувати не можна.

"То шо ти робиш то не "іскуство". А повна х**ня!": Соня Морозюк хотіла вразити підписників процесом написання картини, але щось пішло не так

четвер, 18 квітень 2024, 20:44

Вулична художниця, одіозна екснаречена Романа Гринкевича Соня Морозюк у себе в Instagram виклала відео, на якому показала, як створює нову картину. І – очікувано нарвалась на хвилю хейту, передають Патріоти України. На початку процесу Соня у рукавичках...

"Йому було прикро через позицію доньки": Ані Лорак відмовилася співати патріотичні пісні на слова свого батька

четвер, 18 квітень 2024, 20:32

«Певно, не дозволили продюсери», – здогадується пані Валентина. Мирослав дуже любив свою доньку Кароліну, говорить його колега. Валентина Макогон розповіла, що до 2014 року Кароліна спілкувалася з батьком, навіть допомагала йому фінансово. «Як їхні сто...