Постраждають Болгарія, Румунія і Туреччина: Експерти дали прогнози щодо радіоактивного ураження в разі аварії на ЗАЕС

Російські окупанти замінували та кілька разів обстрілювали Запорізьку АЕС в Енергодарі, яка є найбільшою в Європі. Якщо на станції станеться аварія, радіоактивне забруднення загрожує зокрема Болгарії, Румунії та Туреччині. Під загрозою також південь України та деякі регіони Росії, передають Патріоти України.

Про це у Facebook написали завідувач відділу в Інституті проблем математичних машин та систем Іван Ковалець та керівник моніторингової групи "Інституту чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко, які поділилися своїми розрахунками.

Те, що вищеназвані країни та регіони, ймовірно, постраждають, обумовлено тим, що переважні вітри в Запорізькій області – північні та північно-східні, лише взимку буває навпаки.

"Ці напрямки зберігаються на різних висотах, а зі збільшенням висоти розгортаються в бік Ростова-Краснодара...Відстань від Енергодара до Стамбула – 830 км. За швидкості вітру 10 м/с пил з Енергодару за 23 години буде над Стамбулом. За 6-7 годин – над Сімферополем", – пише Клименко.


Іван Ковалець додав, що метеорологічні умови, які впливають на поширення радіації, щодня змінюються. Може статися так, що, окрім суходолу, відбудеться забруднення Чорного моря. Він показав карту, де підраховано, яку сумарну ефективну дозу можуть отримати усіма шляхами, окрім водних, однорічні діти протягом року після ймовірної аварії.

"Усе, що починається з блідо-зеленого і далі – жовте, помаранчеве, червоне – це вже серйозно, тобто дози понад 1 мЗв. Бачимо, що можуть постраждати не тільки південь України і Крим, але і Румунія, і Болгарія. Також буде радіоактивно забруднена територія Чорного моря", – зазначив експерт.

Він уточнив, що за інших погодних умов постраждати можуть інші території. Ковалець додав, що переважає західне перенесення, тож більша ймовірність забруднення на схід від ЗАЕС. "Але масштаби можливих наслідків за любих напрямків перенесення можна оцінити вже по цій картинці: на відстані 350 км від точки викиду рівень випадінь цезію-137 може досягти значень 100 кБк/м2, тобто як на околицях Чорнобильської зони відчуження", – додав Ковалець.

Андрій Клименко вважає, що росіяни цим ядерним шантажем хочуть змусити Європу натиснути на Україну, аби наші військові припинили вогонь. Паралельно загарбники тиснуть і на президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який взяв на себе роль "головного перемовника та миротворця". Крім того, окупанти хочуть посіяти паніку серед українців та спровокувати нові хвилі біженців.

Карма? В окупованому Криму вантажівка загарбників роздавила авто колишнього "топчиновника", він загинув

вівторок, 19 березень 2024, 10:25

У ДТП з російськими військовими загинув колишній голова Кримавтодору Дмитро Кривенко, . Як повідомляють російські ЗМІ та кримські пабліки, Кривенко загинув сьогодні, 18 березня, на одній із кримських трас. Авто колишнього чиновника лоб в лоб зіткнулося...

"Пляжі Ірану і КНДР чекають вас": Соловйов запропонував достойну "альтернативу" росіянам амість Європи

вівторок, 19 березень 2024, 10:22

Російські пропагандисти на шоу рупора Кремля Володимира Соловйова поскаржилися на те, як "важко" жити без відпочинку в Парижі та на Лазурному березі. Соловйов своєю чергою запропонував альтернативу – "курорти" Ірану та Північної Кореї, передають Патріо...