Потопи, зливи та спека: Вчені розповіли, що відбувається з погодою в Україні, і чого нам чекати

Потопи, зливи та спека: вчені розповіли, що відбувається з погодою в Україні і чого нам чекати

Спека, зливи, грози, повені - цього літа погода в Україні не перестає випробовувати нас на міцність. Деякі країни Європи, такі як Італія, буквально знемагають від спеки в 40-48 градусів. Щоправда, українські фахівці кажуть, що цього року у нас літо не найспекотніше. Оскільки дні з високими температурами швидко змінюються прохолоднішими, передають Патріоти України.

Проте світові прогнози обіцяють нам спекотне майбутнє. Як пише Оbozrevatel, вчені повідомляють, що повернулося таке явище, як Ель-Ніньо, про яке не було чути три роки. Й вже наступного літа може бути аномально спекотним навіть у нас.

Європа знемагає від спеки

Вчені б'ють на сполох: після трьох років панування Ла-Ніньо тепер на зміну йому прийшло таке явище, як Ель-Ніньо. А це означає, що води Тихого океану стануть теплішими та зможуть вплинути на потепління на багатьох частинах суші.

У червні в Європі вже були побиті температурні рекорди, так само відбувається і в липні. А однією із найспекотніших країн у Європі стала Італія. Наприкінці цього тижня у Сардинії та на Сицилії термометри покажуть 48 градусів. Спека стоїть на півдні Франції, Іспанії, Португалії, Греції. У Парижі, наприклад, стовпчики термометрів днями показували 37 градусів. Так само було й у Чехії – до +38.

Ель-Ніньо поки що "молодий"

За словами завідувачки відділення кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів Інституту гідрометеорології Віри Мартазінової, Ель-Ніньо може вплинути на погоду в Україні, але трохи пізніше.

"Річ у тім, що явище Ель-Ніньо – це вихід теплих вод на поверхню Тихого океану. Ла-Ніньо, Ель-Ніньо можуть тривати до трьох років, потім змінюють один одного. Так ось, Ель-Ніньо поки ще "молоде". Й накрити воно нас може на третій рік свого існування, наприклад", – каже Мартазінова.

Теплі води Тихого океану, що зараз піднялися з глибин, призводять до підвищення температури над своєю територією. Теплі повітряні потоки циклонами та антициклонами розносяться навколо та впливають на погоду там, куди зможуть дотягнутися в цей момент. Наприклад, ми спостерігаємо дію цих потоків у Південній Європі, Америці, Азії.

Згодом територія дії Ель-Ніньо розширюватиметься і може досягти України. Також Мартазінова зазначає, що Ель-Ніньо викликає нестійкість атмосферних процесів.

"Це хвильові процеси. Тому в одному місці може бути спека, як в Італії, в Європі, а в нас зовсім інший клімат. Треба сказати, що цей клімат почався у нас набагато раніше, ще з зими. Згадайте, яким у нас був квітень. На відміну від попередніх років, коли в квітні була посуха, цього року було багато вологи. А травень – навпаки, ці два місяці помінялися місцями, і в цьому плані нинішня погода для нас неординарна. Ми все літо відчуватимемо то прохолоду, то спеку. З грозами, особливо у липні. Перепади погоди можуть бути різкими: то тепло, то холод, похмуро", – зазначає фахівець.

Зливи стали звичними в Україні

Проте українські синоптики кажуть, що цього року хоч були високі температури влітку, але аномальним його назвати не можна. "Спека не тривала, короткими періодами. День-два спекотно, потім температура знижується. Максимальні показники не досягають абсолютних значень, які фіксувалися за всю історію спостережень. Враховуючи глобальне потепління, у нас ще нормальне літо, могло бути й гіршим. Ось у 2010 році майже 20 днів стояла спека +30 градусів і вище, доходило до +35, а на півдні до +40", – каже заступниця начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня.

Фахівець зазначає, що максимальні показники для України +42 градуси – на сході та 40-41 – на півдні. А цього літа фіксували найвищу температуру + 39,6 градуса у Миколаєві.

Звісно, спекотна погода може змінюватися зливами, як це й було у нас у червні – на початку липня, і навіть повенями в окремих регіонах. Нещодавно заливало Івано-Франківську область, рятувальникам довелося на човнах евакуювати мешканців Надвірнянського, Косівського, Коломийського районів Прикарпаття.

Сильні зливи пройшли наприкінці червня – початку липня у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі, Вінниці. Так, що, наприклад, кияни змушені були добиратися додому буквально вплав.

"Зараз кожного літа спостерігаються сильні дощі та зливи. Спочатку температура підвищується до +30 і +35 на півдні. Потім з Атлантики приходить більш прохолодна повітряна маса, відбувається більш інтенсивна конвекція, тобто утворення дощових хмар. Починається гроза, йдуть зливи, місцями град, шквали. У деяких регіонах трапляється локальне підвищення рівня води. Івано-Франківська область якраз є селенебезпечним регіоном, тому там трапляються повені", – зазначає Голеня.

За прогнозами, спекотна погода очікується 25-27 липня. Стовпчики термометрів піднімуться до 30-35 градусів, на півдні – до 37. Потім знову спека спаде, за кілька днів знову повернеться. Й таких хвиль до кінця серпня може бути ще кілька.

Що буде, якщо поштою прийшла повістка і людина не з’явиться до ТЦК - пояснення

неділя, 29 вересень 2024, 17:43

Повістка вважається врученою, якщо її отримано, відмовлено від отримання або адресат відсутній за місцем проживання, передають Патріоти України. Спосіб отримання повісток до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) зазн...

В Україні побачили надпотужний 800-сильний "Гелендваген" для бездоріжжя (фото)

неділя, 29 вересень 2024, 16:52

У Києві помітили новий Brabus 800 4×4². Надпотужний варіант "Гелендвагена" призначений для бездоріжжя. Світлини авто опублікували на сторінці t.o.p.c.a.r.s_ua в Instagram, передають Патріоти України. Позашляховик Brabus 800 4×4² створений на базі екстр...