ППО із суддів, масажистів і таксистів: Як у Києві знищують з даху багатоповерхівки іранських "Шахедів" (відео)

У Києві протиповітряну оборону зокрема забезпечують добровольчі формування територіальних громад, скорочено – ДФТГ. Це щось схоже на тероборону, під їхньою опікою такі формування і діють. Утім, на відміну від ТРО – не отримують зарплати і забезпечують себе самі. Серед учасників є таксисти та адвокати, масажисти та судді, повідомляють Патріоти України.

Бійці одного з протиповітряних розрахунків облаштували позиції на даху звичайної багатоповерхівки. На озброєнні проти ворожих безпілотників - кілька кулеметів. “Відомий кулемет «Максим», якогось 40-кового року випуску”, - показують свою зброю хлопці.

Ще в них є пересувні зенітно-ракетні комплекси, прожектор для освітлення цілі і генератор і інше військове спорядження. Утім, цей підрозділ незвичайний - це добровольчого формування територіальної громади. Його учасники – військовими не вважаються, вони просто живуть в одному районі міста і захищають його. “Я суддя Верховного суду. З перших днів війни хотів якось допомагати”, - каже Юрій Чумак.

Чоловік у вільний від роботи час командує ротою добровольців. Його заступник – теж суддя. Пояснюють, на початку великої війни робота судів зупинилася. Вони ж пішли до військоматів, але, зарезервовані державою, потрапити на фронт не змогли. Так і з’явилося добровольче формування «Мрія», в якому натепер загалом служать зо три десятки суддів різних інстанцій.

“Щодо роботи, ну ви розумієте, перші два місяці роботи фактично не було, всі розуміють, яка ситуація була. Зараз – ми почали вже слухати справи, але ми знаходимо час. Або ми беремо на роботі увільнення, або це вихідний день. У вільний від роботи час, з 6 вечора і до 9 ранку ти можеш тут чергувати”, - переконують вони.

Підрозділ під опікою однієї з бригад тероборони, але на відміну від неї – забезпечуються коштами самих добровольців і зарплатні за це вони не отримують. “Форма десь тисячі 4-5. Берці – 2900. Бушлат – десь теж 4. Ми можемо собі це дозволити, ми закупаємо самі”, - кажуть захисники.

Та не суддями єдиними. Пліч-о-пліч з ними – й інші професії, доєднатися до добровольчих підрозділів можуть усі бажаючі. “Судді, адвокати, водії, масажисти, таксисти. Може ще хтось є, але це ті з ким ми чергували”, - розповідають хлопці про свій добробат.

Добровільні формування територіальних громад - це потужний резерв Сил Оборони, пояснює пресофіцер Павло. “Наша бригада тероборони міста Києва, фактично більшість підрозділів – вони зараз виконують бойові завдання в місцях бойових зіткнень на Сході. Добровольчі формування ДФТГ - це основа, яка фактично захищає наш тил. Вони чергують на бойових постах – не просто відбуваючи номер, а реально збиваючи ті іранські мопеди”, - каже він.

Добровольці можуть влитися й до лав Збройних сил України, звичайно після спеціальних навчань. Участь в таких формуваннях не звільняє від призову, тож надовго тут лишаються зокрема – непридатні для служби, або ж працівники критичних підприємств. У свій вільний час вони охороняють критичні об’єкти міст, або як підрозділ суддів - працюють як ППО.

Особлива небезпека? Вчені пояснили, як пестициди можуть впливати на розвиток хвороби Паркінсона

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:50

Науковці змогли пояснити, як саме довготривалий вплив пестицидів може збільшувати ризик виникнення хвороби Паркінсона, передають Патріоти України. У новому дослідженні, яке опублікували в науковому журналі Nature, вчені з Каліфорнії (США) намагалися з’...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...