"Працювали" кілька років: На Рівненщині поліція затримала банду, яка викрадала людей

Викрадені особи незаконно утримувалися проти їх волі в умовах ізоляції під виглядом надання медичної та психологічної допомоги.

На Рівненщині 21 особі повідомлено про підозру у викраденні людей та примусовому позбавленні їх волі під виглядом лікування. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора, передають Патріоти України.

«За процесуального керівництва прокуратури Рівненської області 19 травня 2020 року повідомлено про підозру 21 учаснику організованої злочинної групи за фактами незаконного викрадення людей, обмеження їх волі шляхом поміщення до спеціально пристосованих житлових приміщень, катування утримуваних осіб на території Рівненщини та Тернопільщини (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч . 2 ст. 127 КК України)», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, житель м. Рівне створив та очолив злочинну групу під виглядом діяльності громадської організації. До її складу він залучив ще 20 учасників, у тому числі раніше судимих осіб. Діючи упродовж 2016-2020 років у складі міжрегіональної організованої групи, за грошову винагороду вони викрадали людей на території східних та західних областей України, примусово перевозили їх та поміщували до 5 так званих «лікувальних центрів» на території Рівненської області та одного закладу у Тернопільській області.

Викрадені особи незаконно утримувалися проти їх волі в умовах ізоляції під виглядом надання медичної та психологічної допомоги від наркотичної, алкогольної та інших видів залежності. Зацікавлені особи здійснювали за це періодичну оплату – від 5 до 12 тис грн за місяць. При цьому, за порушення режиму перебування, а також спроби втечі до утримуваних застосовувалися насильницькі дії: поміщення до спеціально ізольованих приміщень - «карцерів», спричинення тілесних ушкоджень, примусове введення психотропних та наркотичних речовин, а також інші подібні дії з метою придушення їх волі.

19 травня 2020 року на підставі ухвал слідчого судді правоохоронцями проведено 27 обшуків на території Рівненської та Тернопільської областей, зокрема у так званих «реабілітаційних центрах», за адресами проживання осіб, причетних до вчинення вказаних злочинів, у належних їм транспортних засобах.

За результатами обшуків в 6 «реабілітаційних центрах», які працювали без будь-яких дозвільних документів та медичного персоналу, виявлено 145 незаконно утримуваних осіб з різних регіонів України, документи, що посвідчують їхню особу, комп’ютерну техніку, засоби мобільного зв’язку, чорнові записи про діяльність цих закладів, грошові кошти, банківські картки, рекламну продукцію щодо нарко- та алкозалежності, медичні препарати та інше.

Наразі 14 осіб, у тому числі організатора та активних учасників міжрегіональної злочинної групи, затримано в порядку ст. 208 КПК України. Слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні тривають. Вказані слідчі дії проведено за участі 38 слідчих поліції, 25 прокурорів, 40 оперативних працівників поліції та СБУ, а також 40 спецпризначенців.

Операція проводилась прокурорами органів прокуратури Рівненської області спільно зі слідчими СУ Головного управління Нацполіції в області та, із залученням слідчих територіальних підрозділів поліції, за оперативного супроводу працівників Управління СБУ в Рівненській області, відділу боротьби зі злочинами пов'язаними з торгівлею людьми ГУНП в Рівненській області.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...