Проливають світло на минуле: Археологи виявили сенсаційні знахідки в середньовічному поселенні в Польщі (фото)

У Мазовецькому воєводстві Польщі на території середньовічного поселення Поняти Вельки, яке датується 11-13 століттями нашої ери, археологи виявили близько 200 металевих предметів, серед яких - позолочена шпора, жіночі прикраси і орнамент із зображенням обличчя. Про це повідомляє видання Nauka w Polske, передають Патріоти України.

Керівник розкопок Якуб Аффельськи назвав цю знахідку рідкісною, оскільки такі артефакти частіше зустрічаються в укріплених поселеннях. В ході досліджень археологи виявили залишки обпалювальної печі, ями для зберігання, печі і колодязі. Всередині виявилося безліч металевих і керамічних предметів. Особливу увагу дослідників привернули два предмети: свинцева пластина з зображенням особи і декоративна аплікація з мідного сплаву, теж у формі особи.

За словами Аффельськи, свинцева пластина, можливо, виконувала функції незвичайної друку. Мідну аплікацію могли використовувати як прикрасу для одягу, наприклад, на поясі, на що вказують кріпильні отвори. Звертає на себе увагу точна обробка - видно вуха, чітко позначені очі, борода і волосся.


Після проведення консультацій з експертами з Польської академії наук, дослідники припустили, що цей предмет може мати походження з північно-азіатського прикордоння, де жили кочові племена. Ці знахідки ще підлягають детальному аналізу, які повинні пролити світло на їх походження.

За словами керівника розкопок, поселення в Поняти Вельки могло виконувати кілька функцій, в тому числі як металургійний центр. Про це свідчать оскільки шлаку і металеві напівфабрикати. У свою чергу, численні металеві печатки говорять про масштабну торгівлю.

Всі артефакти увійдуть до збірки краєзнавчого музею в Пултуську, де вони будуть виставлені.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...