Прозора країна з прозорими фінансами: Швеція має намір повністю відмовитися від готівки

Скандинавська країна останнім часом демонструє найнижчий в світі показник обігу готівки.

Влада Швеції має намір відмовитися від використання в країні готівки і вже почала розробляти цифровий аналог національної валюти - крони, передають Патріоти України з посиланням на Bloomberg.

"Міністр фінансів Швеції Пер Болунд оголосив про початок масштабного дослідження, яке повинно завершитися до листопада 2022 року. Його результатом має стати поява цифрової крони", - пише видання.
Відомо, що це не перший раз, коли шведська влада приділяє увагу розробці цифрової валюти. Місцевий центробанк, формально незалежний від уряду, вже проводить відповідний експеримент спільно з міжнародною консалтинговою компанією Accenture.
"У Швеції люди не хочуть зайвий раз доторкатися до монет, купюр, або натискати на кнопки банкомату, щоб зняти готівку. Пандемія коронавірусу тільки посилила цю тенденцію", - заявляють фінансисти Швеції.
Відзначається, що в 2020 році використання готівки в Швеції знизилося до історично мінімального рівня. На них припадає менше 10 відсотків від всіх платежів в країні. У розрахунку на частку від національного ВВП це найнижчий результат в світі на даний момент.
Серед останніх фінансових змін в Швеції, які почали діяти в умовах пандемії - гроші на кишенькові витрати, які зазвичай отримують діти від батьків, теж можуть перейти в цифру. Наприклад, найбільший банк країни Svenska Handelsbanken вже пропонує спеціальну "цифрову скарбничку", яка дозволяє дітям управляти своїми фінансами зі смартфона.

ДТП за участі голови райдержадміністраці в Броварах: У поліції розповіли подробиці (фото, відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:44

Голова райдержадміністрації Броварів Володимир Майбоженко влаштував ДТП на пішохідному переході під Києвом. Попередньо відомо, що посадовець районної військової адміністрації не зупинився на забороняючий сигнал світлофору та скоїв наїзд на пішоходів. ...

Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:17

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу,...