Прийняв 74 кулі російських окупантів під Савур-Могилою: Уславлений гвинтокрил ЗСУ знову в "гарячій точці" і виконує небезпечну місію

Історія про цю бойову машину та її екіпаж, котрий ціною власної крові та життів рятував з оточення поранених бійців, назавжди збережеться в літопису військової звитяги захисників України

В січні цього року на озброєння українського національного контингенту Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго було доставлено вертоліт з досить цікавою і легендарною історією. На африканський континент прибув «загартований боями» гелікоптер Мі-8, який на Сході України отримав 74 кулі, пройшов відновлення та повернувся до ЗСУ, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Міністерства оборони України.

7 серпня 2014 року розгорталась одна з трагічних, але разом з тим героїчних для України сторінок українсько-російської війни — точились бої за Савур-Могилу. Того дня екіпаж Мі-8 під керівництвом майора Володимира Шлюхарчука отримав завдання з евакуації важкопоранених військових в районі стратегічно важливої висоти. В ті дні, українські льотчики щоденно виконували десятки бойових вильотів, проте для одного офіцера той політ став останнім…Неподалік від району евакуації, на український вертоліт очікувала ворожа диверсійна група. Наш Мі-8 тоді «упіймав» 74 кулі, 24 з яких — уразили кабіну екіпажу. Останніми словами льотчика-штурмана капітана Дмитра Арциленка тоді стали: «Щось тут не те, давай правіше 500». Саме цей маневр дав змогу командирові екіпажу вивести борт з-під вогню, попри кульові поранення в руку та ногу, які відмовлялись працювати, а бортовим стрільцям — придушити противника вогнем. В результаті, Володимир Шлюхарчук зміг дістатись відносно безпечного посадкового майданчика і посадити вертоліт, в якого вже на той момент відмовив один з двигунів, зник зв’язок, з’явились пробоїни в паливній системі. Це і був борт № 90.

Капітан Дмитро Арциленко помер від смертельного поранення через п’ять днів, не приходячи до свідомості, в лікарні міста Дніпро. Бортовий технік та командир екіпажу пройшли реабілітацію після поранень та успішно повернулись до строю.

Що ж до самого вертольоту, то борт пройшов відновлення і вже через рік його повернули «до строю» в одну з бригад армійської авіації Сухопутних військ ЗС України.

Сьогодні «гвинтокрилий птах» успішно виконує всі без виключення завдання у складі українського національного контингенту Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго, тепер вже з бортовим номером 861. Вже за перші місяці на його рахунку десятки виконаних завдань та сотні годин нальоту. На цьому вертольоті українські екіпажі відпрацювали найрізноманітніші завдання різного ступеню важкості та за іронією долі, в тому числі — евакуації поранених з поля бою.

«Легенда», як його в ДР Конго називають українські вертолітники, дає можливість нашим військовим льотчикам демонструвати вищий пілотаж перед міжнародною спільнотою. Не дарма, нагороджуючи медалями українських військових 12 квітня цього року, Командувач сил MONUSCO зауважив: «Ваша присутність на цій території дає нам можливість успішно вирішувати благородні та відповідальні завдання по забезпеченню миру і стабільності в Демократичній Республіці Конго, які українські миротворці виконують з честю».

«Легенда» з 74 латками — щоденне нагадування того, що українські воїни загартовані в найлютішому полум’ї — полум’ї війни.

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...