"Призводить до задухи": Українців попередили про небезпечні "весняні" продукти

В Україні починається сезон ранніх овочів, які можуть містити шкідливі для здоров'я нітрати. Про це розповіла в ефірі програми "Споживач має право" на телеканалі "Україна 24" доцентка кафедри технології консервування Національного університету харчових технологій Оксана Точкова, передають Патріоти України.

"З одного боку, існує такий фактор, як накопичення негативних речовин у різних зелених продуктах, зокрема, ранніх плодах. З іншого боку, на сьогодні стільки різних методів визначення, що в багатьох садівництвах немає перевищених норм за нітратами", - зазначила Точкова.

За її словами, "вся зелень, представлена на нашому ринку, дійсно без перевищених доз". "Самі нітрати не є настільки негативними. Вони під діями ферментів кишківника перетворюються в нітрити, і саме нітрити, потрапляючи в кров, створюють метгемоглобін. Це речовина коричневого кольору, яка не дає переносити кисень і вуглекислий газ по крові, і призводить до задухи.

Якщо наш організм отримує нітрати, це не завжди негативно. Самі нітрати є бактерицидною речовиною, регулюють серцево-судинну систему, все контролюється нормою. У всіх овочах, воді є нітрати. Але саме вода є найбільш небезпечним фактором надходження нітратів і нітритів. Це кабачки, зелень, помідори", - розповіла вона.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...