В Україні починається сезон ранніх овочів, які можуть містити шкідливі для здоров'я нітрати. Про це розповіла в ефірі програми "Споживач має право" на телеканалі "Україна 24" доцентка кафедри технології консервування Національного університету харчових технологій Оксана Точкова, передають Патріоти України.
"З одного боку, існує такий фактор, як накопичення негативних речовин у різних зелених продуктах, зокрема, ранніх плодах. З іншого боку, на сьогодні стільки різних методів визначення, що в багатьох садівництвах немає перевищених норм за нітратами", - зазначила Точкова.
За її словами, "вся зелень, представлена на нашому ринку, дійсно без перевищених доз". "Самі нітрати не є настільки негативними. Вони під діями ферментів кишківника перетворюються в нітрити, і саме нітрити, потрапляючи в кров, створюють метгемоглобін. Це речовина коричневого кольору, яка не дає переносити кисень і вуглекислий газ по крові, і призводить до задухи.
Якщо наш організм отримує нітрати, це не завжди негативно. Самі нітрати є бактерицидною речовиною, регулюють серцево-судинну систему, все контролюється нормою. У всіх овочах, воді є нітрати. Але саме вода є найбільш небезпечним фактором надходження нітратів і нітритів. Це кабачки, зелень, помідори", - розповіла вона.
Вчені з Пенсильванського університету попереджають: у разі глобальної ядерної війни світ може зануритися у ядерну зиму, яка триватиме до восьми років і призведе до голоду, що забере життя мільярдів людей, передають Патріоти України. Дослідники змоделюв...
У Варшаві рибалка випадково виловив із Вісли 700-річний середньовічний меч. Знахідку він передав до столичного відділу охорони пам’яток, звідки артефакт одразу доправили до Державного археологічного музею. Там зброю назвали "сенсаційною" та розпочали к...