В Україні починається сезон ранніх овочів, які можуть містити шкідливі для здоров'я нітрати. Про це розповіла в ефірі програми "Споживач має право" на телеканалі "Україна 24" доцентка кафедри технології консервування Національного університету харчових технологій Оксана Точкова, передають Патріоти України.
"З одного боку, існує такий фактор, як накопичення негативних речовин у різних зелених продуктах, зокрема, ранніх плодах. З іншого боку, на сьогодні стільки різних методів визначення, що в багатьох садівництвах немає перевищених норм за нітратами", - зазначила Точкова.
За її словами, "вся зелень, представлена на нашому ринку, дійсно без перевищених доз". "Самі нітрати не є настільки негативними. Вони під діями ферментів кишківника перетворюються в нітрити, і саме нітрити, потрапляючи в кров, створюють метгемоглобін. Це речовина коричневого кольору, яка не дає переносити кисень і вуглекислий газ по крові, і призводить до задухи.
Якщо наш організм отримує нітрати, це не завжди негативно. Самі нітрати є бактерицидною речовиною, регулюють серцево-судинну систему, все контролюється нормою. У всіх овочах, воді є нітрати. Але саме вода є найбільш небезпечним фактором надходження нітратів і нітритів. Це кабачки, зелень, помідори", - розповіла вона.
Пізно ввечері у четвер, 30 січня, у Печерському районі Києва водій авто вистрілив у голову кур’єру Glovo. Інцидент стався біля метро «Звіренецька», Патріоти України. Постраждалий залишився живим, його врятував шолом, а пістолет виявився газовим. Відомо...
Українські переселенці (ВПО) можуть отримати субсидію на оренду житла, лише маючи офіційний договір на оренду. При цьому укласти такий договір можна відразу під час подання заявки на субсидії у філії Пенсійного фонду України (ПФУ), а орендодавцю буде к...