В Україні починається сезон ранніх овочів, які можуть містити шкідливі для здоров'я нітрати. Про це розповіла в ефірі програми "Споживач має право" на телеканалі "Україна 24" доцентка кафедри технології консервування Національного університету харчових технологій Оксана Точкова, передають Патріоти України.
"З одного боку, існує такий фактор, як накопичення негативних речовин у різних зелених продуктах, зокрема, ранніх плодах. З іншого боку, на сьогодні стільки різних методів визначення, що в багатьох садівництвах немає перевищених норм за нітратами", - зазначила Точкова.
За її словами, "вся зелень, представлена на нашому ринку, дійсно без перевищених доз". "Самі нітрати не є настільки негативними. Вони під діями ферментів кишківника перетворюються в нітрити, і саме нітрити, потрапляючи в кров, створюють метгемоглобін. Це речовина коричневого кольору, яка не дає переносити кисень і вуглекислий газ по крові, і призводить до задухи.
Якщо наш організм отримує нітрати, це не завжди негативно. Самі нітрати є бактерицидною речовиною, регулюють серцево-судинну систему, все контролюється нормою. У всіх овочах, воді є нітрати. Але саме вода є найбільш небезпечним фактором надходження нітратів і нітритів. Це кабачки, зелень, помідори", - розповіла вона.
Дехто з українців має право на отримання двох пенсій одночасно – мова йде про осіб з інвалідністю, які доглядають за іншими, або втратили годувальника. Щоб оформити таку допомогу, потрібно особисто звернутися до Пенсійного фонду або органу соцзахисту з...
Застосунок для військовозобов'язаних "Резерв+" останнім часом зазнав значних змін, які полегшили тягар бюрократичних процедур. А невдовзі у застосунку всі повідомлення від ТЦК будуть взагалі відображатись миттєво. Про це в етері Телемарафону повідомила...