Різдво Миколи Чудотворця: Християни східного обряду відзначають день народження улюбленого святого українців

11 серпня православні та греко-католики святкують Різдво святителя Миколи Чудотворця, єпископа Мир Лікійських. Микола Чудотворець є одним з найшанованіших святих у християнстві. Святому прийнято молитися в абсолютно різних життєвих ситуаціях, і, кажуть, Чудотворець незабаром відгукується на молитви вірян. В українських народних переказах його згадують мабуть найбільше після Ісуса Христа, Матері Божої, зазначають Патріоти України.

Всього протягом року у церковному календарі є три дати, присвячених святому Миколаю. 11 серпня відзначають Різдво святого. 19 грудня – це день смерті святого Миколая, його також називають «Зимовий Миколай». 22 травня відзначається «Микола Літній» – день, коли мощі святителя перенесли в італійське місто Барі.

Ще за земного життя святитель уславився чудесами: рятував потопаючих, виводив в'язнів із в'язниці, зціляв, воскрешав і вимагав у влади справедливості.

Згідно агіографічних джерел Микола Чудотворець був глибоко віруючою людиною, вирізняючись силою віри навіть серед перших християн. Його молитви Богу були настільки щирими, що Господь ніколи не залишав їх без відповіді. Після своєї смерті Микола об’єднався з Богом, що лише посилило їхній зв’язок. Саме тому, коли ми звертаємось до Миколи Чудотворця, наші молитви чує Бог.

Про що просити в молитві до святого

Прийнято вважати, що Миколай Чудотворець не ігнорує численні молитви віруючих. Його треба просити про що завгодно: про вдалу подорож, добре заміжжя, справедливість, про допомогу ближньому увірувати в Бога, здоров'я. Також святого просять про досягнення цілей, зцілення і виконання бажань.

Вважається, що найкраще святий почує молитви, вимовлені в церкві, проте священнослужителі на цьому не наполягають. Можна придбати ікону святителя і просити його про благополуччя вдома, при чому робити це кожен день.

Традиції на Миколу Чудотворця

На честь свята Різдва святителя Миколи було складено тропар і кондак. Прийнято ходити до церкви, молитися, а також допомагати тим, хто просить про це, не забуваючи про пожертвування.

Прикмети і традиції в Різдво Миколи Чудотворця

  • Якщо туман стоїть – до доброго врожаю ячменю і вівса.
  • Якщо росою або джерельною водою вмитися – хвороби відступлять.
  • Якщо дощ пройшов – буде добрий врожай.
  • Після Миколи сильного похолодання не буде.
  • Якщо немає заморозків – початок осені буде теплим.
  • Якщо овес зазеленіє вдруге – осінь буде дощовою.
  • Гарна погода на Миколу – буде тепло й далі.

Що категорично не можна робити в день Миколи Чудотворця

Потрібно виключити важкі роботи по дому і в городі: шиття, в'язання, прання, прибирання і все, що з цим пов'язано. Більш того, не можна лаятися, заздрити і лихословити.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...