Робочий день починається та закінчується рано: Українка поділилася враженнями від життя в нетиповій пострадянській країні (фото)

У Таллінні часто зустрічаєш радянську архітектуру, в меню ресторанів майже завжди бачиш страви з гречкою і перловкою, в супермаркетах - квашену капусту, сметану та олів'є.

Естонія - чиста і красива країна, де буйство природи поєднується з технічним прогресом і тотальною "оцифрованістю". Всі найважливіші державні дані зберігаються в блокчейні. У 2005-му естонці першими у світі проголосували на виборах онлайн за допомогою електронної ідентифікації. Ця ж система дозволяє громадянам і резидентам країни отримати доступ до державних сервісів, спілкуватися з різними інстанціями, подавати податкові декларації, вступати до ВНЗ, записуватися до лікаря і багато інших речей робити без бюрократії, зручно і прозоро. Про свої враження розповідає українка Дарина Ставерска, пишуть на ресурсі thedevochki. Патріоти України пропонують вам прочитати її розповідь.

Дарина вже два місяці я живе і працює в Таллінні. Іноземцю для того, щоб переїхати на роботу в Естонію, для початку потрібно отримати спеціальний дозвіл від поліції. Заявку на такий дозвіл подає онлайн ваш майбутній роботодавець, який хоче прийняти вас на роботу. Якщо компанія є в офіційному реєстрі стартапів, ця заявка буде оброблена протягом одного дня (для звичайних компаній цей термін становить 10 днів), і ви отримаєте дозвіл на роботу електронною поштою.

З таким дозволом і з двома величезними валізами теплих речей два місяці тому я занурилася на крихітний напівпорожній літак естонської авіакомпанії Nordica. Замість люксових духів і браслетів Pandora каталог товарів дьюті-фрі на борту пропонують крафтову косметику та аромосвічки, вовняні шарфи та світловідбивачі для велосипедистів - все від естонських брендів. З аеропорту ми з моїми непідйомними валізами поїдемо на таксі (звичайно ж, Taxify!). З меншим багажем я б сіла на сучасний трамвай, що прямо від дверей терміналу везе в самий центр міста за 2 євро і 20 хвилин.

Розваги

У Таллінні все дуже близько. Старе місто пронизаний звивистими вуличками, по яких можна бродити понад годину, а потім вийти туди ж, звідки почав. Але старе місто - все-таки місце для туристів. Справжнє життя кипить в колишніх індустріальних зонах, що в останні кілька років перетворюються в модні хіпстерські простори.

Одне з таких Креативне місто Теллісківі, що виросло на місці колишнього залізничного заводу, чимось нагадує київську "Платформу". Клуби, бари, ресторани, галереї, театр, арт-студії, офіси стартапів і магазини естонських брендів - тут, а не в Старому місті, відбувається все найцікавіше.

Вечорами п'ятниці та суботи на Теллісківі проходять відмінні концерти та вечірки до ранку, але, якщо ви вирішили випити на початку тижня або, скажімо, повечеряти в понеділок о 10 вечора, то ви, звичайно, погарячкували. Навіть в самому тусовочному районі міста це буде зробити складно. Все-таки Таллінн, як істинний європеєць, дотримується режиму дня і спить за розкладом.

Розпорядок дня і робота

Естонці поважають чужі межі, режими дня, розпорядки роботи та прийомні години. На будь-якій роботі можуть статися овертайми, але тут ніхто не чекатиме від вас, що ви кожен день будете засиджуватися в офісі або, скажімо, почнете відповідати на робочі листи вночі або у вихідний.

Робочий день, як правило, починається дуже рано, але і закінчується теж рано - годин в 17-18 всі розходяться по домівках. Кав'ярня в бізнес-центрі взагалі працює до 15. А нічого на ніч кави пити! Насолоджуєтеся особистим часом поза роботою - будьте готові поважати й чужий. Служба підтримки банку доступна по буднях з 9 до 17, як і відділення. За таким же графіком працюють онлайн-магазини. Хочете піти до лікаря? Записуйтеся за тиждень, а якщо вам потрібно прямо зараз, то звертайтеся у швидку, але будьте готові довести, чому саме вони повинні все кинути й прямо зараз займатися вашою нежитю.

Мови

У Таллінні раз у раз чуєш англійську мову. Тут дуже багато експатів і тих, хто повертається на батьківщину предків. Так, моя колега народилася в Америці, але приїхала жити та працювати туди, де живуть її бабуся і дідусь. Ще одна знайома з Канади прилетіла на історичну батьківщину, щоб вчити естонську і редагувати книгу з переказом естонських народних казок англійською мовою. Місцеві жителі теж прекрасно говорять англійською, чомусь часто з британським акцентом.

Душа бібліофіла-поліглота радіє в книжкових магазинах: тут просто величезний вибір книг англійською, а в супермаркетах в центрі міста можна купити журнали, скажімо, іспанською та французькою. Книги та журнали російською продаються взагалі часто-густо, дуже часто можна почути російську мову. Близько чверті населення Естонії складають етнічні росіяни.

Культура

У Таллінні часто зустрічаєш радянську архітектуру, в меню ресторанів майже завжди бачиш страви з гречкою і перловкою, в супермаркетах - квашену капусту, сметану та олів'є. І водночас Естонія - не типова пострадянська країна, і в чомусь не завжди помітному кардинально інша. Естонці - скандинави, і все навколо пронизане північною культурою. Дизайнерський смак у місцевого населення як нібито в крові. Всі новобудови ідеально вписуються в пейзаж і навколишню архітектуру. Інтер'єри магазинів і кафе, вокзали, ринки - стильні та мінімалістичні. Навіть уцінена полуниця на розкладці біля входу в торговий центр лежить так красиво, ніби ти знаходишся в відділі екзотичних фруктів київського Le Silpo.

Крім скандинавського смаку естонцям притаманне типово нордичний спокій. Одного разу я побачила, як за водієм, який мріяв на світлофорі, вишикувалася ціла черга з автомобілів. Горіло зелене. Водій першої машини забарився і стояв на місці хвилину або дві. У багатьох інших країнах світу йому б уже сигналили та, може бути, навіть кричали б що-небудь образливе, але талліннські водії просто стояли та чекали, поки він поїде. Перший час в супермаркетах мене моторошно допікало, що люди з візками так повільно ходять між рядами, перегороджуючи мені дорогу, а потім я зрозуміла, що поспішати взагалі-то нікуди. Я теж можу розглядати полку з сирами хоч цілу годину і нікому не заважатиму.

Погода

Я поділилася своїми спостереженнями про місцевий спокій з колегою, і той пожартував, що північні люди не те щоб такі виховані й стримані, а просто весь час втомлені, тому у них немає сил злитися. Відсутності сил дійсно дуже сприяє погода. Поки моя київська френдстрічка рясніла селфі з магноліями, я продовжувала ходити в осінній куртці. Навколо стирчали голі гілки чорних дерев, і періодично накрапав противний дощик. До початку травня нарешті стало тепліше, і я перейшла на літню шапку. І тільки в десятих числах остаточно розпустилися дерева і стало можливо виходити на вулицю в футболці або сорочці.

Естонці відразу ж роздяглися до найлегшого одягу і почали купатися в морі, температура якого, на хвилиночку, зараз близько 7-10 градусів. Літо дуже коротке, а по-справжньому спекотні дні трапляються зовсім нечасто, і місцеві вміють насолоджуватися ними на повну!

І якщо естонське літо точно припаде до душі всім, хто любить білі ночі та легку прохолоду, я не можу уявити собі цільову аудиторію естонських зим. У грудні сонце сідає після трьох годин дня, а світловий день складає всього 5-6 годин. Як естонці справляються з цим непроглядній темрявою (додайте холодний вітер з моря і високу вологість), я поки що не знаю.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...