Росіяни застосували "екологічну бомбу" проти України: Стало відомо, коли забруднена вода з Сейму сягне Київщини та що стало причиною забруднення

Забруднена вода у річці Десна може досягнути Київської області орієнтовно 14-16 вересня. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у вітворок, 10 вересня, передають Патріоти України.

Стверджується, що станом на сьогодні у відібраних пробах питної води поблизу Києва перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками не виявлено.

Разом з тим Міндовкілля співпрацює з Київводоканалом щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. Наголошується, що на сьогодні такі ризики відсутні.

"Станом на 10 вересня забруднення у річці Десна посунулося орієнтовно на 191 км (біля с. Шестовиця) від впадіння річки Сейм у Десну. При візуальному огляді забруднення фіксується точково і не має однорідного характеру. У районі с. Шестовиця спостерігається потемніння води, специфічний запах, скупчення мілкої риби під берегом, поодинокі випадки загибелі риби. Нижче по течії – ознаки забруднення не зафіксовані", – йдеться у повідомленні.

Загалом по Десні у Чернігівській області триває процес переміщення забруднення по руслу річки. Найгірші показники фіксуються у селі Боромики та Чернігові. Разом з тим біля Чернігова фіксується покращення ситуації та поодинокі факти загибелі риби.

Забруднення річки Сейм було спричинене викидом нечистот з цукрового заводу в російському ринку прикордонному селищі Тьоткіно в Курській області. Ці речовини є органічними, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції у вівторок, 10 вересня.

За його словами, знизився рівень кисню у воді, загинула риба.

"Ми розуміємо, що речовини органічні, вони викликають забруднення. Вже якась частина річки пройдена, відбулись процеси відновлення там де це пройшло ближче до кордону. На даний момент органіка осідає, розчиняється", – розповів Шмигаль.

Він запевнив, шо загрози для життя й здоров'я людей немає. Також нема загрози для водозаборів Чернігова на річці Десната Києва на Дніпрі.

Органічне забруднення очищають активним мулом, а загиблу рибу збирають. У річці Сейм у Сумській та Чернігівській областях поступово відбувається покращення ситуації, вміст розчиненого кисню повільно зростає, проте все ще знаходиться нижче норми.

Хто зможе платити за електроенергію з жовтня за тарифом 2,16 грн за кВт*год: Ось що потрібно зробити

вівторок, 10 вересень 2024, 18:59

В Україні тариф на електроенергію у жовтні не зміниться та залишиться на рівні 4,32 грн за кВт*год. При цьому українці, які встановили двозонний лічильник, у нічний період можуть платити за світло за тарифом 2,16 грн за кВт*год, передають Патріоти Укра...

Складатимуться із двох частин: Українцям перерахують усі пенсії

вівторок, 10 вересень 2024, 18:24

В Україні підготували пенсійну реформу, поки її не реалізували, проте деталі вже розроблено. В результаті проведення реформи пенсія складатиметься із двох частин, одна з яких залежатиме від зароблених балів. Бали порахують залежно від стажу та зарплати...