"Російська" Варшава: Чому мова країни-агресора поступається за вжитком лише польській у провідному антимосковському осередку Європи

Російська – друга за популярністю мова Варшави / Unsplash

На вулицях Варшави звідусіль лунає російська. Саме ця мова є другою найпоширенішою в місті після державної. Чому ж вона така популярна у столиці Польщі, коли росіянам тут не раді? Справа в значній кількості білорусів, російських втікачів та російськомовних українців, пише британська The Guardian.

Так, громадянам Росії зараз не так просто потрапити до Польщі. Навіть тим, у кого є Шенгенська віза, можуть відмовити в національній авіакомпанії LOT – вона регулярно не пускає росіян на свої рейси. Але у Варшаві зараз проживають і білоруси, які втікали від режиму Лукашенка. А також чимало біженців зі сходу України, які продовжують розмовляти російською.

Поляки не раді російській на вулицях Варшави

Чимало поляків відверто недолюблюють росіян за їхні імперські задуми щодо Польщі і підтримку комуністичного режиму. Ці почуття ще більше загострилися після повномасштабного вторгнення в Україну. Але так чи інакше, полякам все частіше доводиться чути російську мову на вулицях своєї столиці і вплинути на це – вони поки не можуть.

Польськомовне населення все ще становить переважну більшість у Варшаві, але російськомовні є, безперечно, найпомітнішою мовною меншиною.

Білоруси, українці та російські втікачі

Ще під час протестів у 2020 році десятки тисяч білорусів покинули свою батьківщину і переїхали до Варшави в тому числі.

Після повномасштабного вторгнення близько мільйона українців знайшли притулок у Польщі. За статистикою, зараз близько 8% населення держави – українці. Велика частка з них – біженці зі східних регіонів України, які все життя розмовляли переважно російською. Вони вивчають польську мову, деякі намагаються переходити на українську. Але зізнаються, що їм це дається непросто.

Ніхто ніколи не говорив мені тут нічого агресивного через мою мову, але, звісно, мені трохи некомфортно розмовляти російською. У магазинах я намагаюся розмовляти польською, на роботі я часто розмовляю українською, але із сім'єю та друзями спілкуюсь російською, – розповідає українка Марина із Запоріжжя, яка зараз працює у Варшаві майстром з манікюру.

Також у Варшаві стає дедалі більше трудових мігрантів із колишніх радянських країн Центральної Азії. Вони переважно влаштовуються водіями таксі або кур'єрами і також спілкуються російською.

Варшава схожа на Москву. Це як маленький Радянський Союз, де всі національності розмовляють між собою російською,
– говорить Сулімджон із Таджикистану, який працює таксистом у Варшаві з березня.

Російська мова, яка звучить від українців, часто викликає негативну реакцію поляків. Вони не розуміють, як можна говорити мовою країни-агресора. Весняне соціологічне опитування показало, що ставлення поляків до українців стає менш позитивним, коли вони чують від них російську мову.

"Без проблем, друже": Ф'юрі після бою запропонував Усику провести спільну відпустку із сім'ями в Україні (відео)

неділя, 19 травень 2024, 20:30

Британський боксер Тайсон Ф'юрі, який у ніч на 19 травня програв бій за звання абсолютного чемпіона світу в суперважкій вазі Олександрові Усику, запропонував українцю провести спільну відпустку із сім'ями в Україні й Великобританії. Відеозапис спілкува...

Родичів можуть шукати тижнями: У Канаді через дорожнечу поховання різко зросла кількість "непотрібних трупів"

неділя, 19 травень 2024, 19:43

У Канаді сталося "різке зростання" кількості покійних, яких ніхто не забирає з моргів. Про це йдеться в матеріалі Reuters, який опублікували 18 травня, передають Патріоти України. Тільки в самій густонаселеній канадській провінції Онтаріо, за даними її...