Розстріл евакуаційної групи на Донбасі: Поранений залишався живим одну-три доби в 300 метрах від українських позицій. Наказів на порятунок не було, незважаючи на тишу

Побратими загиблих виклали свою версію подій того дня, яка дуже відрізняється від офіційної.

Побратими розвідників, які загинули 13 липня на Донбасі, розповіли свою версію подій, що відбувалися в той день. Їхню розповідь у Facebook опублікував волонтер Роман Донік, повідомляють Патріоти України.

Розстріл евакуаційної групи: з'явилася нова версія подій.

Зазначається, що вранці 13 липня група розвідників виконувала антидиверсійній завдання біля села Зайцеве. Тоді першим в результаті підриву загинув командир групи Дмитро Красногрудь з позивним "Мир".

Після того, як командування дізналося про ситуацію, воно вирішило домовитися з терористами про евакуацію тіла через ОБСЄ і СЦКК. За словами побратимів, близько 14:00 група з восьми чоловік (розвідники, сапери, представники СЦКК) висунулися на евакуацію. Сержант Ярослав Журавель з позивним "Ярік" йшов першим, тому що знав дорогу до загиблого.

Розстріл евакуаційної групи: з'явилася нова версія подій.

"І тут відбуваються речі, які намагаються приховати від суспільства: озброєна група евакуації. Шестеро з восьми збройні, два представника СЦКК без зброї. Лише четверо з восьми в білих чохлах з написом "СЦЦК" на касках і бронежилетах. Це "Ярік", один з саперів, який йшов відразу за ним і два останніх з групи, представника "СЦЦК". Минуло приблизно 5 годин з моменту підриву командира. Рацію, яка була у нього, могли забрати окупанти, але групу все одно випускають з раціями на тій же прошивці", – йдеться у зверненні.

Зазначається, що окупанти відкрили вогонь по групі з трьох напрямків в 7-8 метрах від тіла загиблого воїна. "Ярік" отримав поранення в ногу, а решта група, не переконавшись у якому стані поранений, почала відходити і повідомила командуванню, що той загинув.

У той же час з дрона вдалося знайти "Яріка", який рухався в бік своїх позицій. Далі, як зазначається в зверненні, була сформована ще одна група для евакуації пораненого, на цей раз з медиком, але без будь-яких видимих розпізнавальних знаків. Медик наблизився до пораненого на відстань 30 метрів, але окупанти почали обстрілювати його. Їм обом вдалося знайти укриття, однак він почав панікувати і побіг, зачепивши розтяжку, в результаті вибуху загинув на місці. Також контузію отримав старший групи евакуації.

Розстріл евакуаційної групи: з'явилася нова версія подій.

"Водночас під вихід групи привели в бойову готовність всі сили батальйону і вирішили навести на цілі. Команда є, але цілей ніхто не дав. Тобто розрахунки вогневого ураження готові до роботи, але не знають, куди наводитися", – підкреслили в зверненні.

Також військовослужбовці додали, що в період з 13 по 18 липня в районі, де востаннє бачили пораненого, не було жодного обстрілу і спроб порятунку. При цьому, за їхніми словами, події відбувалися в 350-400 метрах від українських позицій.

Розстріл евакуаційної групи: з'явилася нова версія подій.

Медекспертиза встановила, що сержант Журавель помер від крововтрати в період з 14 по 16 липня. Крім того, наголошується, що дві групи спецназу були готові вийти за пораненими в будь-який момент, але був наказ про заборону будь-яких пошуково-рятувальних операцій.

У Канаді закінчуються терміни візової програми для українських біженців: Що буде далі

четвер, 28 березень 2024, 10:28

Міністр імміграції Канади Марк Міллер заявив, що він не має планів продовжувати екстрену візову програму для українців. Термін її дії закінчується 31 березня, передають Патріоти України. Про це пише видання The Globe and Mail. Програма "Дозвіл на екстр...

Є певна тенденція: Чому українські біженці повертаються з-за кордону - дослідження

четвер, 28 березень 2024, 9:59

Українські біженці повертаються з-за кордону з різних причин. Найчастіше - з емоційних, але є й інші важливі чинники, передають Патріоти України. Як вибір країни та рівень доходів українців впливає їхнє на рішення повернутися до України, РБК-Україна ро...