Розвідник, сапер, незамінний логіст в одній платформі: Як український робот SIRKO-S1 замінює військових у ризикованих місіях на фронті (відео)

Робот SIRKO-S1

Сили оборони України використовують у війні проти Російської Федерації багатофункціональні наземні роботизовані платформи SIRKO-S1 від української компанії Skylab. Технічні характеристики та деталі роботи безпілотника розкрив його творець у межах YouTube-проєкту Міністерства цифрової трансформації України Warchangers, передають Патріоти України.

SIRKO-S1 — це роботизований комплекс, який адаптується під різні потреби військових. Цей апарат допомагає проводити розвідку на полі бою, доставляє військовим боєприпаси та провізію, а також може мінувати й розміновувати територію.

"Головна місія SIRKO-S1 — узяти на себе ризиковані місії на фронті, щоби зберегти життя військових", — зазначають у Мінцифри.

Розробник зазначив, що SIRKO-S1 являє собою колісну платформу середнього розміру, оснащену потужними мотор-колесами з редукторами. Серед його переваг — гнучкий і швидкозмінний зв'язок, а також проста форма, щоб двоє людей могли його швидко завантажувати, розвантажувати й висувати на місію. Бійці, які попередньо ознайомилися з текстовою інструкцією та подивилися відповідні відео, можуть опанувати управління роботом за один день.

SIRKO-S1

Технічні характеристики наземного дрона SIRKO-S1:

  • довжина — 1330 мм;
  • ширина — 773 мм;
  • висота — 1200 мм;
  • вага — 72 кг;
  • вантажопідйомність — 200 кг;
  • максимальна швидкість — 7,4 км/год;
  • час безперервного руху — 3 год;
  • запас ходу — 29 км;
  • дальність зв'язку — до 2,5 км.

Як зазначає розробник, ідея створення робота виникла, коли він аналізував ринок і виявив, що, окрім БПЛА, є потреба в наземних роботизованих платформах. Апарат створювався за підтримки українського оборонного кластера Brave1, зокрема компанія отримала грант на один із вузлів SIRKO-S1 — безповітряні колеса. Зараз цей вузол безповітряних коліс інтегрується, тож виробник готовий випускати його серійно. Грантовим коштом було розроблено матрицю, за допомогою якої виплавляються ці колеса.

За словами творця SIRKO-S1, схожих технологічних пристроїв не так і багато. Він також наголосив, що компанія постійно підтримує зв'язок із військовослужбовцями, які використовують платформу.

У майбутньому Skylab планує піти шляхом модульних рішень. Розробники мають намір зосередитися на створенні та інтеграції в наявну платформу SIRKO-S1 модулів розмінування й мінування під різні типи мін, а також інших роботизованих маніпуляторів.

"Розбите серце": Жінка розлучилася з чоловіком через два тижні після весілля і назвала причину

середа, 4 вересень 2024, 23:55

Жінка з розбитим серцем розлучилася з чоловіком всього через два тижні після весілля. Вона не змогла пробачити йому те, що він зробив на своїй парубочій вечірці. Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Наречена організувала виїзне весілля з бат...

Українцям відмовляють в субсидіях: Ось хто не отримає допомоги від держави

середа, 4 вересень 2024, 23:40

В Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу – без збирання довідок та витрачання часу на заповнення декларації. Водночас в отриманні субсидії може бути відмовлено – проте, якщо виправити помилки, отримати її все одно можна буде, передаю...