"Рука Люка Скайуокера": Музикант-інвалід отримав новітній протез, що дозволив йому грати на фортепіано (відео)

Автори розробки запевняють, що жоден з існуючих протезів не здатний забезпечити подібну «тонкість рухів і жестів».

Джейсон Барнс дуже задоволений винаходом. Фото: скріншот з відео.

Інженери з Технологічного інституту Джорджії створили для музиканта, який втратив руку, біонічний протез а-ля «рука Люка Скайуокера». Завдяки вченим музикант знову повернувся до гри на клавішних інструментах, передають Патріоти України.

Під час нещасного випадку учасника дослідження - музиканта Джейсона Барнса (Jason Barnes) - вдарило струмом. Медикам довелося ампутувати його праву руку трохи нижче ліктя. Але, за їхніми словами, м'язи в його кінцівці були активними і все ще могли контролювати пальці.

Цим випадком зацікавилися інженери, що створюють протези, які замінюють кінцівки. Вони розробили для Барнса революційну «руку» нового типу, за допомогою якої можна рухати кожним пальцем і виконувати будь-які вправи на дрібну моторику. Автори розробки запевняють, що жоден з існуючих протезів не здатний забезпечити подібну «тонкість рухів і жестів».

Весь секрет у тому, що новий протез не використовує для руху датчики, які зчитують активність мозку. Він безпосередньо взаємодіє з м'язами і тканинами людського тіла. Для цього не потрібні дроти і сенсори, закріплені на голові користувача.

Фахівці використовували в роботі електроміографію - метод дослідження біоелектричних потенціалів, що виникають в скелетних м'язах людини при порушенні м'язових волокон. Датчики вчені прикріпили до місця ампутації, щоб ті отримували електричні сигнали безпосередньо від м'язів. В результаті система змогла «відчувати», які м'язи людина хоче задіяти, і здійсняти той чи інший рух.

Правда, на цьому етапі виникла одна проблема: ЕМГ-датчики виявилися не дуже точні: наприклад, вони не завжди вгадували, який з пальців хоче задіяти носій. Щоб поліпшити якість сигналу, команда доповнила протез ультразвуковим зондом - таким же, які медики використовують для того, щоб спостерігати за вагітністю і визначати стать малюків.

Потім його колеги вдосконалили систему, створивши різні режими роботи (перемикати їх можна за допомогою кнопок на протезі). Кожен режим має два запрограмованих «ходи», які контролюються або згинанням, або стисканням м'язів передпліччя. Наприклад, згинання дозволяє з'єднати разом великий і вказівний пальці, а стискання - відповідно, стиснути «руку» в кулак.


"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...