Щасливі громадяни СРСР очима "шпигуна": Спливли фото висланого французького туриста

​"Ці знімки викривають фантазії про якийсь там "золотий вік". Саме ці фото послужили причиною того, що радянські власті визнали чоловіка шпигуном та вислали з країни.
Жульєн Галеотті

У мережі опублікували серію знімків життя в СРСР 1960-х років, які зробив турист з Франції Жульєн Галеотті. Саме вони послужили причиною того, що радянські власті визнали чоловіка шпигуном та вислали з країни, передають Патріоти України.

Кадри радянських реалій у своєму блозі на LiveJournal опублікував блогер з Білорусі Максим Мирович. За його словами, ці фото цікаві тим, що показують реальне життя людей в СРСР 60-х років, прозваних "золотим століттям", коли від війни "країна вже оговталася", а "до проклятої перебудови ще далеко".

Жульєн Галеотті на Приморському бульварі в Севастополі

"Ці знімки викривають фантазії про якийсь там "золотий вік", і ви самі в цьому переконаєтеся, поглянувши на них", – пише Мирович.

"Черга в Одесі", 1960-ті роки

Як уточнив блогер, Галеотті вислали 1963 року. У цей його приїзд він фотографував в основному Одесу і Севастополь, де за ним "по п'ятах ходили співробітники КДБ", що дали йому прізвисько "Усач".

Галеотті на Історичному бульварі в Севастополі

Уперше до СРСР Галеотті, співробітник французького телебачення, приїхав 1955 року й одразу ж привернув до себе увагу КДБ.


Його звинуватили в тому, що він нібито намагався робити фото, які "компрометують" громадян і "ганьблять радянський спосіб життя" для "дискредитації" СРСР.

"Черга до булочної", Одеса, 1963 рік

А все через те, що Галеотті нерідко відставав від туристичної групи і самостійно гуляв містом, фотографуючи людей і різні локації.

Черга за квасом, Одеса

Так, наприклад, радянська влада вирішила, що на фото, зробленому ним у Москві біля будівлі МДУ, – "очевидно позують французи, що зображують безробітних".

"Французи, що очевидно позують, зображуючи безробітних"

Також владі не сподобалися знімки жебраків і погано одягнених літніх чоловіків і жінок на вулицях країни – "не типові для способу життя наших людей".

"Зупинка громадського транспорту", 1963 рік

Про все це свідчить, наприклад, виписка з листа капітана теплохода "Перемога" 1960 року, який став однією з підстав для затримання француза.

Виписка з листа капітана теплохода "Перемога", написана в липні 1960 року

У секретних документах СРСР Жюльєн Галеотті був позначений як "французький шпигун". "Історія з його" шпигунством "якась каламутна", – пише Максим Мирович.

"Ремонт дороги", СРСР

Так, під час затримання оперативниками КДБ він нібито сказав, що робив фото за завданням інспектора французької розвідки Роберта Лаканьера, хоча в дійсності не зняв нічого "надсекретного".

"Старий"

"Та й після затримання Галеоті не пред'явили жодних звинувачень, а просто вислали з країни з формулюванням "на своїх фотознімках очорняв радянську дійсність". Хоча як можна щось "очорняти", просто знімаючи все, що відбувається навколо – особисто мені незрозуміло", – зазначив блогер.

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...