Що потрібно для того, щоб купити квартиру в Польщі - пояснення для українців

Чи є в українців можливість придбати в Польщі квартиру? Скільки потрібно працювати? Які документи і куди подавати? Про те, скільки потрібно працювати, щоб придбати квартиру в Польщі, повідомляють в inPoland.net.pl, передають Патріоти України.

Скільки в середньому коштує квартира в Польщі

Звичайно, вартість квартири в Польщі залежить від багатьох факторів. Зокрема, регіону, стану житла та його розміру. Наприклад, у таких великих містах, як Варшава чи Краків, Гданськ чи Вроцлав середня ціна за 1 квадратний метр може сягати від 10 000 злотих. Звісно, в менш населених містах чи регіонах ціна буде нижчою — 5000-7000 злотих.

В середньому однокімнатна квартира в Варшаві може коштувати близько 350 000 злотих, в Кракові — десь 300 000 злотих тощо.

Яка середня заробітна плата в Польщі

Станом на 2024 рік середня заробітна плата в Польщі становить приблизно 7000 злотих брутто на місяць. Відповідно, після сплати всіх податків, витрат, дохід нетто (чистий) буде приблизно 5000 злотих.

Спростити розрахунки можна досить легко. Уявімо, що 50% свого чистого доходу людина відкладає саме на придбання квартири. Тобто вона щомісяця заощаджує 2500 злотих.

Якщо вам потрібно 350 000 злотих на придбання однокімнатної квартири в Варшаві, тоді:

350 000 / 2500 = 140 місяців (11 років і 8 місяців).

Чи можлива іпотека в Польщі

Іпотека допомагає значно спростити купівлю квартири. В Польщі банки надають іпотечні кредити на термін до 30 років, а це може зменшити щомісячні витрати, але збільшує загальну суму кредиту через відсотки.

Зазвичай в Польщі іпотечні кредити становлять 70-90% від вартості квартири. Водночас вам доведеться зібрати лише частину суми як перший внесок.

Чи потрібно отримувати дозвіл на придбання квартири в Польщі

Відомо, що для придбання будинку чи земельної ділянки всі іноземці, які прибули до Польщі, повинні отримати спеціальний дозвіл. Термін його дії — два роки від моменту видавання.

Однак, придбати квартиру можна без дозволу. Лише, якщо вона розташована в прикордонній зоні, доведеться звернутися до відповідних органів.

Зверніть увагу — якщо іноземець купує житло в Польщі, це не є підставою отримати право на польське громадянство.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Більшість студентів чоловічої статі втратила відстрочку від мобілізації

четвер, 15 серпень 2024, 0:13

Для відстрочки від мобілізації студент повинен навчатися на денній або дуальній формі. Його рівень освіти повинен бути вищим за отриманий попередній. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручити повістки можуть усім військовозобовʼ...