Що таке "дармовис": Мовознавець розповів про колоритне слово, яке ледь не вичавила з української русифікаційна політика СРСР

Вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов.

"В епоху сталінської політики зближення мов з української мови наскільки могли викорінювали все, що відмінне від російської. Наприклад, перекладний словник російському слову "кофе" давав український відповідник "кофе". Добре, що хоча б не "кохве". І лише на останньому місці в словниковій статті тулився органічний для нашої мови варіант – кава. І таких прикладів зближення мов безліч!", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис". Чи відомо вам значення цього слова? Перевірте свою інтуїцію, обравши відповідь.

Дармовис – це:

  • Гультяй.
  • Підвіска.
  • Дурниця.

Як зазначив Авраменко, це слово має одразу два значення. Дармовисом називають або підвіску, або бездіяльну людину.

"У слові дармовис проявляється наша українська ментальність. От як колись мислили: якщо предмет не дає нам ніякої користі, то він дарма висить – дармо вис. Тобто це просто прикраса", - розповів мовознавець.

Також він зауважив, що одним із відповідників дармовиса або підвіски є запозичене слово брелок.

"Зверніть увагу, у родовому відмінку (чого?) – не брелка, а брелока. У цьому слові "ок" не суфікс. От як в українських словах: садок – садка, лісок – ліска, але брелок – брелока. Буква "о" не випадає. Запам'ятайте це", - пояснив мовознавець.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...