Сім зразків нової української бронетехніки, котрі вважаються вдалими та перспективними

Незважаючи на скандали, які переслідують останнім часом одне з головних оборонних підприємств України, Харківське КБ з машинобудування ім. Морозова, за останні роки там розробили відразу ряд важливих військових машин, зазначають Патріоти України.

Зокрема, гордістю харківських конструкторів є БТР-4, який встиг взяти участь в бойових діях на Донбасі. Як зазначається, БТР-4 значно перевершує за своїми тактико-технічними характеристиками - вогонь, захист, рухливість - бронетранспортери БТР-70 і БТР-80, що знаходяться на озброєнні армії України. На його базі було створено командирські, штабні, ремонтно-евакуаційні і медичні спеціальні машини.

Друге досягнення ХКБМ - бронетранспортер БТР-4МВ, представлений в 2017 році на київській виставці "Зброя та безпека". Конструкція корпусу у БТР-4МВ зазнала змін - якщо в кабіну БТР-4Е можна було потрапити через бічні двері, як в автомобілі, то доступ всередину БТР-4МВ можливий тільки зверху. За задумом конструкторів, це забезпечує кращу захищеність машини при вогневому ураженні.

Також в конструкторському бюро розроблена спеціальна маневрена малогабаритна транспортна бронемашина "Дозор". Вперше "Дозор" був показаний публіці в 2004 році, проте лише війна повернула цей проект до життя.

Інша розробка ХКБМ - модернізація БТР-70 до рівня БТР-3Е. Його документація була передана для виробництва на Київський бронетанковий завод. БТР-3Е також отримав бойовий досвід на Донбасі

Крім того, на харківському КБ розпочато розробку важкої БМП-У, замість БМП-1 і БМП-2, які використовуються в українській армії, але виробляються в РФ. Заявлено, що БМП-У може перевозити 3 члени екіпажу і 7 десантників. Для озброєння обраний новий бойовий модуль БМ-8, який оснащений 30-мм автоматичною гарматою, автоматичним гранатометом, кулеметом, а також керованими протитанковими ракетами «Бар'єр». Двигун розташований в передній частині корпусу, що забезпечує більш надійний захист екіпажу.

ХКБМ також взяв участь і в ракетній програмі України. У співдружності з КБ "Південне", йде розробка комплексу керованих ракет на базі автомобільного транспорту. Виріб відомий, як оперативно-тактичний комплекс "Грім-2", який створюється в інтересах іноземного замовника, але може потрапити і в розпорядження ЗСУ, причому з розширеними характеристиками.

2 грудня 2015 року на ХКБМ був представлений дослідний зразок модернізованої 122-мм реактивної системи залпового вогню БМ-21 "Град", що отримав назву "Верба". Головною особливістю "Верби" є можливість комфортно управляти вогнем прямо з кабіни машини. Це було неможливо у випадку з "Градом" - екіпажу в будь-якому випадку доводилося б залишати кабіну.

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...