Скаржилась на пухлину у грудях: З тіла жительки Волині витягнули 20-сантиметрового паразита

Лікарі у Луцьку дістали 20-сантиметрового гельмінта з пухлини в грудях мешканки Володимирського району. Паразит потрапив у тіло жінки, ймовірно, після укусу інфікованого комара. Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, передають Патріоти України.

Пацієнтка звернулася до медиків із скаргою на пухлину в грудях. Під час операції хірурги дістали з пухлини 20-сантиметрового гельмінта.

"Під час обстеження було встановлено, що хвора влітку виїжджала до Польщі на сільськогосподарські роботи - збір лохини, де ймовірно і відбувся укус комара. Уже в вересні вона помітила незначне неболюче ущільнення в ділянці молочної залози та звернулась за медичною допомогою. В результаті комплексного лабораторно-інструментального обстеження була направлена на хірургічне видалення кісти та в грудні прооперована", - розповіли у медценті.

Гельмінт доставили до лабораторії, де встановили збудник дирофіляріозу. Це третій випадок цього захворювання в області 2022 року.

"Наразі хвора почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне обстеження", - зазначили у медичному центрі.

Дирофіляріоз - небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді – людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров'ю переносять личинкову стадію гельмінта (мікрофілярії) від зараженої особини. Безпосередньо від тварин людина не заражається.

Інкубаційний період після укусу комара до появи дорослого паразиту під шкірою чи слизовими оболонками тіла людини триває від 1 місяця до 2 років.

Прояви захворювання залежать від локалізації паразита, в більшості випадків з’являється безболісна пухлина, пацієнти часто відчувають свербіння, відчуття руху чогось під шкірою чи слизовою оболонкою, та помічають міграцію гельмінта, яка може підсилюватись при використанні мазей, компресів, інших зігрівальних процедурах, фізичних навантаженнях. У разі ураження ока, яке виникає майже у 45% випадків, виникають вузли під шкірою повік чи кон’юнктивою, інколи хворий помічає пересування паразита, спостерігаються набряк повік, біль, сльозотеча. Прогноз сприятливий, після хірургічного видалення паразита пацієнт видужує.

Чи треба чоловікам щорічно проходити ВЛК: У Міноборони дали відповідь

понеділок, 20 травень 2024, 19:30

Відповідно до законодавства, висновки військово-лікарської комісії (ВЛК) для військовозобов’язаних громадян України дійсні п’ять років. Про це заявив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телеканалу КИЇВ24. "На сьогоднішній день д...

Історик, який два роки воює на нулі, дав пораду новобранцям

понеділок, 20 травень 2024, 19:25

Коли перебуваєш на війні, дуже допомагає настанова "говорити собі, що тебе вже вбили". Так висловився музейник, кандидат історичних наук і доброволець Олександр Хоменко в інтерв'ю "Главкому". . Хоменко пригадав момент, коли він з побратимами вперше зах...