Скільки українців читають книги: Соціологи шокували цифрами (інфографіка)

У 2019 року більшість українців практично не читали книг. Відносно регулярно читають книги 43% українців, а 57% сьогодні практично не читає. Про це свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group, передають Патріоти України.

Схильність українців до читання книг в певній мірі залежить від їх статі, віку і рівня освіти. Так, серед жінок читачів книг можна зустріти частіше, ніж серед чоловіків - відповідно, 47% проти 38%.

У віковому плані читачами книг найчастіше є молодь від 18-ти до 30-ти років (51%), а найрідше - особи передпенсійного та пенсійного віку (39%).

Серед людей з вищою освітою питома вага читачів книг помітно вище, ніж серед тих, хто має середню або неповну середню освіту: відповідно, 56% проти 30%.

Якщо охарактеризувати регулярність, з якою читачі звертаються до читання книг, то виявиться, що серед них склалося кілька груп, кожна з яких притаманна своя частота читання. В цілому регулярність читання у всіх цих групах лежить в межах від "практично кожен день" до "рідше, ніж раз на рік".

По регулярності читання книг опитаних можна розділити на кілька груп. Читають книги "кілька разів на місяць" - 31%, а "кілька разів на тиждень" - 24%. 16% жінок та 10% чоловіків читають книги практично кожен день.

Серед жителів Центру і Півдня України особи, які читають книги практично кожен день зустрічаються значимо частіше, ніж серед жителів Сходу - відповідно, 18% і 20% проти 7%.

З іншого боку, серед жителів Сходу частіше, ніж серед жителів Центру і Півдня зустрічаються ті, хто читає книги "кілька разів на рік" (відповідно, 31% проти 17% і 15%). А на Західній Україні спостерігається найвища питома вага тих, хто читає книги рідше, ніж раз на рік - 9%.

В даний час середньостатистичний читач України прочитує за рік приблизно 9 книг. Це хоч і трохи, але на статистично значущому рівні, перевищує аналогічний показник 2017 року, який дорівнював 7 книгам.

Опитування проводилося листопаді 2019 року серед 1805 респондентів у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання, за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, та м.Севастополь. Метод опитування - особисте формалізоване інтерв'ю "face-to-face". Максимальна похибка вибірки не перевищує +/- 2,4%.

Градусники будуть зашкалювати? Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європі

четвер, 2 травень 2024, 7:30

Літо в Європі буде спекотніше, ніж зазвичай, з більш високим ризиком посухи та хвиль тепла. Очікується, що теплий травень продовжить тенденцію, яка спостерігалася 10 місяців поспіль із рекордно високими глобальними температурами, передають Патріоти Укр...

Виплати біженцям: Ось яку грошову допомогу отримують українці у Німеччині та Польщі

четвер, 2 травень 2024, 6:59

Німеччина та Польща - дві країни, які прийняли найбільше українських біженців. Сукупно там перебувають понад половина всіх людей з тимчасовим захистом у ЄС."РБК-Україна" розповідає, які виплати та програми допомоги для втікачів від війни діють в Польщі...