Склеєні з двох аркушів паперу: В Україні активно поширюють якісні підробки банкнот

В Україні почали частіше фіксувати випадки використання якісно підроблених банкнот номіналом 500 гривень. Старший фахівець департаменту грошового обігу НБУ Віталій Ковтонюк в ефірі каналу "Україна 24" розповів, як правильно відрізнити підроблену купюру від справжньої, передають Патріоти України.

За його словами, підробка щільніша на дотик, так як склеєна з двох аркушів паперу. "Далі візуально дивимося на ті зображення, які є на банкноті. І ми бачимо, наприклад, що на підробці зображення більш світле, не таке чітке, як у справжньої. Далі - при зміні кута банкноти ми спостерігаємо у справжньої оптичну зміну ромба, він змінює колір від фіолетового до зеленого, у підробки цього ефекту ми не спостерігаємо", - сказав він.

У той же час віце-президент НБУ Ігор Львів дав рекомендацію звернути увагу на деякі інші моменти. За його словами, при денному світлі потрібно обов'язково подивитися купюру на наявність водяних знаків. "Є кілька основних, на які потрібно звернути увагу. Перш за все, це портрет, друге - лінія, третє - та лінія, яку ми бачимо, причому на світлі вони повинні переливатися, четверте - цифровий номінал", - уточнив він.

Також він порадив звернути увагу на папір. "Це спеціальний папір, якщо його зім'яти і розправити, він розгладжується. Якщо взяти аркуш А4, на якому можуть зробити ксерокопію, то він просто помнеться. Третє - комірець на портреті, він повинен бути шорстким. Якщо він не шорсткий, потрібно повернути купюру і попросити обміняти", - сказав Львів.

"І це всього за 12 днів": У Словаччині збір для України наближається до чотирьох мільйонів євро, - ЗМІ

субота, 27 квітень 2024, 15:41

У Словаччині кампанія громадянського збору коштів на допомогу Україні наближається до чотирьох мільйонів євро: люди назбирали великі гроші за 12 днів, в той час як словацький уряд "страйкує" участь у чеській ініціативі щодо допомоги українцям, передают...

Бідолаха почув хруст кісток та закричав від болю: У Туреччині стоматолог вкрутив зубний імплантат у мозок пацієнта

субота, 27 квітень 2024, 15:14

У Туреччині чоловік звернувся до стоматолога із зубним болем, після чого опинився у лікарні, де йому видалили зубний імплантат з порожнини мозку. Про це пише Metro, передають Патріоти України. 40-річний Рамазан Йилмаз звернувся до приватної клініки у Б...