Китайські науковці навчилися ефективно перетворювати вуглекислий газ на складні вуглеводи, зокрема цукор, фруктозу, глюкозу та інші органічні речовини, придатні для харчової та хімічної промисловості. Як повідомляє South China Morning Post, ця технологія не лише сприяє зменшенню парникових викидів, а й потенційно вирішує проблему продовольчої безпеки, передають Патріоти України.
Над розробкою працювали фахівці з Тяньцзіньського інституту промислової біотехнології Китайської академії наук. Дослідникам вдалося знайти простий і ефективний спосіб синтезу складних вуглеводів із CO2, що раніше вважалося майже неможливим завданням через складність молекулярних ланцюгів із понад 12 атомів вуглецю.
У запропонованому процесі вчені спочатку синтезують метанол із CO2 за допомогою каталітичних реакцій, а далі, на його основі, отримують такі сполуки, як фруктоза, амілоза, амілопектин, целлобіоза та целлоолігосахариди. Коефіцієнт корисної дії перетворення досягає 86%, а короткий ланцюг реакцій значно знижує енергетичні витрати.
Попри сприятливі кліматичні умови для вирощування цукрової тростини чи буряку, Китай щороку імпортує близько 5 мільйонів тонн цукру - третину від загального споживання. Розширення посівних площ може призвести до деградації ґрунтів і додаткового навантаження на екосистему. Тож створення цукру "з повітря" стало б стратегічно важливим рішенням для країни.
Наразі технологія успішно протестована в лабораторії, і китайські науковці планують довести її до рівня комерційного виробництва.
В Україні спостерігається стабільна тенденція щомісячного зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби, і, за прогнозами експертів, до кінця 2025 року подорожчання триватиме. Аналітики очікують, що підвищення вартості складе від 11 до 23% залежно від с...
У відкритому доступі виявили файл з персональними даними близько 20 млн українців. Про це заявив народний депутат Олександр Федієнко у Facebook, передають Патріоти України . У мережі зʼявився архів де зібрані дані громадян з назвою diia_users_db_2025....