Спека робить пік блекауту ще нестерпнішим: В Україні відключатимуть одночасно 70% споживачів

В Україні діють цілодобові графіки відключення електроенергії. Більшу частину світлового дня одночано обмежуватимуться відразу 70 % споживачів, повідомило Укренерго у п’ятницю, 12 липня.

"Обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби. З 14:00 до 24:00 – для компенсації дефіциту енергії в системі будуть задіяні чотири черги графіків погодинних відключень, в інші години – три черги", – йдеться у повідомленні.

В Укренерго уточнили, що чотири черги – обмеження до 70% споживачів у кожній області. Такі відключення необхідні через максимальне споживання електроенергії на тлі аномальної спеки в Україні та Європі при значному дефіциті енергії в українській енергосистемі внаслідок російських масованих ударів.

За прогнозом Укренерго, сьогодні на максимумі споживання залишатиметься високим та значно перевищує наявну потужність в системі для його покриття.

Сьогодні з 00:00 до 06:00 для зменшення обсягу дефіциту Укренерго залучало аварійне постачання від енергосистеми Польщі. Увечері планується залучати аварійне постачання з європейських країн.

Також протягом доби ведеться імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 25 089 МВт-год, з максимальною потужністю 1396 МВт. Через аномальну спеку та зростання споживання в Європі обсяг імпорту зменшився, у порівнянні з вчорашнім днем.

Експорт не відбувається і не передбачається.

Станом на ранок в України залишалися знеструмленими 478 населених пунктів. Через негоду є знеструмлення в Івано-Франківській області. Через бойові дії є відключення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській, Херсонській і Чернігівській областях.

З технічних причин знеструмлювалися споживачі у Житомирській, Запорізькій, Одеській, Сумській і Чернігівській областях.

"Технічні причини відключень пов’язані із впливом спеки на високовольтне обладнання та лінії електропередачі, а також є наслідками бойових дій у прифронтових регіонах", – уточнили в Укренерго.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...