"Спокута гріхів - це моє особисте": Колишній "якудза" із Японії майже рік захищає Україну від окупантів

Захисник із Японії із позивним "Харусан" уже майже рік у лавах Збройних сил України бореться з російською агресією. У минулому протягом близько 20 років він входив до клану японської мафії якудзи, після чого ще 10 років провів за ґратами. Спокута гріхів – не єдина причина приїзду "Харусана" до України. Більш важливо для нього зменшити кількість жертв війни та допомогти українцям перемогти й захистити свою незалежність. Про це розповів воїн в інтерв'ю "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

"Харусану" днями має виповнитись 50 років. Він приїхав до України 1 квітня 2022 року. Японець не знав мови, але розумів, що мовний бар'єр – дрібниці проти жахів війни.

За словами захисника, вторгнення РФ відрізняється від інших військових конфліктів, які сьогодні відбуваються по всьому світу. "Це справжня війна, як Друга світова. Війна з агресором, з Росією, яка увірвалася на цю територію. І Росія напала не лише на Україну, від неї страждають й інші країни. Вона завдала воєнної шкоди Молдові, Грузії , це я вже зараз знаю. Тому Росія створює небезпеку не тільки Україні, і я це розумію. І те, чи переможе Україна у цій війні, може вплинути і на майбутнє Японії, тому я вирішив приїхати", – пояснив військовий.

"Харусан" – родом із Осаки. У якудзу потрапив у 16-річному віці – до банди входив батько хлопця. "З позиції звичайної людини якудза як організація, звичайно, може лякати. Але з власної позиції я не вважаю організацію настільки страшною і жорстокою", – розповів він.

Коли йому було 35, він залишив організацію через серйозний інцидент. Наступні 10 років японець провів у в'язниці: "Тюрма – це місце покарання, і особливо ти там не фіксуєшся на власному досвіді. Особисто я нічого поганого не зробив, але відсидів з жахливими людьми, які завдали шкоди людям, кривдили їх. І, дивлячись на них, я зрозумів, ким не треба бути. Це був для мене такий урок і досвід".

У Японії "Харусан" не мав військового досвіду. В Україні він здобув спеціальність снайпера в 1-й окремій бригаді спеціального призначення імені Івана Богуна (Житомирщина), з якою кілька тижнів пробув на лінії фронту в Лисичанську.

Також воїн виконував військові завдання та проходив підготовку на Запорізькому напрямку. З листопада 2022 року "Харусан" проходить підготовку в "Грузинськом національному легіоні", щоб знову вирушити на фронт.

Улітку він набив тату у вигляді українського тризуба – воно символізує "рішучість, якщо треба буде покласти життя за Україну", каже захисник. Тризуб доповнив інші яскраві татуювання, властиві членам якудзи.

У Японії в "Харусана" – мати, батько та молодша сестра, але він планує залишатися тут до нашої перемоги. "Так, спокута гріхів – це моє особисте, це є в моєму серці, всередині, але, звичайно, це не єдине, за чим я приїхав. Є більш важлива мета – зменшити кількість жертв для України, наскільки я зможу, особливо серед дітей, які гинуть. Ну і взагалі моя мета – це здобути перемогу, захистити незалежність України. Це головна місія", – розповів японець.

Він додав, що в ЗСУ вступило чимало іноземців, оскільки війна з РФ – "це не лише проблема України". Якщо Україна не переможе, це загрожуватиме втратою миру в усьому світі. "І Росія, і Китай почнуть захоплювати інші країни, почнуть пригнічувати їхні національні визвольні рухи й жахів буде ще більше", – каже "Харусан".

Захисник із Японії також дав свою пораду народу України: "Українцям я хочу сказати одне – у жодному разі не падайте духом. У жодному разі, що б не було, до самої перемоги, не падайте духом".

Чи бути депортації? Як вплине рішення з припиненням видачі паспортів на біженців у Німеччині - влада дала категоричну відповідь

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:05

У Німеччині відреагували на рішення про припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном та призупинення надання їм консульських послуг. Там зазначили, що у ФРН українці чоловічої статі мають однаковий з жінками статус захи...

"Сірий" паспорт: Стало відомо, як українці за кордоном намагаються обійти обмеження щодо консульських послуг

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:57

У деяких країнах Європи українці можуть отримати так званий паспорт іноземця, який дозволяє тимчасово не оформлювати українські документи, що посвідчують особу, передають Патріоти України. Намагаючись повернути на Батьківщину ухилянтів, влада обмежила ...