Справа не в лактозі: Науковці з’ясували, чому деякі люди не сприймають молока

Побутує думка, що дорослим не варто пити молоко, оскільки його не зможе перетравити шлунок. Причиною цьому здебільшого називають лактозну непереносимість, проте науковці з’ясували, що корінь проблеми насправді ховається у генних мутаціях корів, передають Патріоти України.

Вони відбулися тисячі років тому й поділили цих тварин на два типи: поганий А1 і хороший А2, а молоко, відповідно, – "агресивне" й "лагідне" для людського організму. Фахівці кажуть, що останнє вже є на прилавках навіть українських магазинів, тож споживати молочку без шкоди зможуть усі.

"Споконвіку еволюційно парнокопитні тварини давали тільки А2. Воно дикого типу, давнє, на нього всі розраховані. Тобто це молоко буйволів, кіз, африканської корови й азійської. Але десь в Анталії на території Туреччини відбулася мутація в ДНК", – пояснив професор, доктор медичних наук, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України Віктор Досенко.

За його словами, відтоді корови поділилися на А1, А2 та змішаний гібрид (А1А2). Про цю мутацію ніхто ніколи не те що не знав, а навіть не здогадувався до початку 2000-х. Аж поки вчені в Новій Зеландії та Австралії не взялися досліджувати, з яких саме причин не всі люди можуть пити коров’яче молоко.

Спочатку пояснювали все лактозним несприйняттям. Але проблема з цим є лише у невеликої кількості людей, підкреслила лікарка-гастроентерологиня Лілія Ямроз. Вона додала, що не варто плутати лактозну непереносимість із алергією до продукту.

У чому особливість молока А1 і чи є в Україні А2

З’ясувалося, що в молоці корів є малесенька, але дуже суттєва відмінність для людської травної системи. Ховається вона у білку бетаказеїн – білок, який впливає на перетравлення і сприйняття людиною самого продукту

Випивши нездорове молоко А1, яке дають лише мутовані корови, організм людини дасть сигнал, що не хоче його. Так у кишківнику утворюється бетаказоморфін, можуть з'явитися шкірні екземи, діарейний синдром, закрепи.Відомо, що частково або повністю на хороше коров’яче молоко типу А2 вже перейшли Австралія, Нова Зеландія, США, Канада, Велика Британія, Індія, Китай, Філіппіни.

В Україні поки найбільше корів, які дають молоко А1. В Інституті фізіології дослідили ДНК 2000 особин ВРХ. Корів А1 і змішаного типу нарахували 65%, а "правильних" А2 – 35%.

Щоб перейти повністю на А2, потрібно 5-6 років. Це вигідно фермам, виробникам, у яких молоко купуватимуть більше людей. Звичайно, є ті, кому немає різниці, яке молоко пити. Все полягає в особливостях травної системи кожного, які до того ж змінюються протягом життя. Але науковці певні, що ті, хто раніше в бік молока і не дивився, тепер зможуть пити А2.

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...