Справжній імунітет від коронавірусу не створює, але..: Імунолог оцінив ефективність щеплення проти туберкульозу

Є певні наукові підстави говорити про можливий вплив вакцини БЦЖ на такі поняття, як тяжкість перебігу COVID-19.

Вакцина БЦЖ проти туберкульозу не створює імунітету від нового типу коронавірусу COVID-19. Нині її тільки тестують щодо впливу на його перебіг. Про це під час online-заходу "Вакцинація для всіх: нові виклики та можливості" розповів кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, головний позаштатний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, передають Патріоти України.

Є певні наукові підстави говорити про можливий вплив вакцини БЦЖ на такі поняття, як тяжкість перебігу COVID-19 або зменшити летальність. Але це не означає що вакцину БЦЖ ми зараз повинні розкупити і зробити запаси як туалетного паперу або, як багато українців придбали гідроксіхлорохін, хоча останні дані говорять про те, що він більше викликає побічних ефектів, ніж має лікувальних при коронавірусі, - запевняє фахівець.

За словами імунолога, хоч вакцина БЦЖ не створює імунітету проти COVID-19, але у неї є певні позитивні побічні ефекти. Зокрема, раніше науковці помітили, що вона може посилювати опірність організму. Це й досі досліджують при лікуванні раку сечового міхура. Крім цього, у 21 столітті БЦЖ спробували використовувати для лікування людей із цукровим діабетом першого типу, з розсіяним склерозом.

Загалом кандидат медичних наук підкреслює, що наявні епідемічні дані щодо аналізу рутинного використання БЦЖ не досить сильні, але досить надійні. Є певний тренд, що став підставою для подальших наукових досліджень. Вони розраховані не на місяць, а на 2-3 роки - для того, щоб оцінити, чи дійсно вакцина БЦЖ впливає на тяжкість перебігу захворювання і на ризик померти. Але говорити про те, що вона створює імунітет до COVID-19, - абсолютно невірно, - сказав Лапій.

Джерело: УНН

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...