Справжній прорив: Вчені навчилися вирощувати очі

Біологи зі Швеції навчилися виробляти клітини сітківки для лікування сліпоти. Їх можна пересаджувати без ризику відторгнення з боку організму людини.

Хворі очі тепер зможуть отримати нові здорові клітини. Ілюстрація: соцмережі.

Дослідники Каролінського інституту і лікарні Святого Еріка в Швеції відкрили спосіб виробництва клітин сітківки з ембріональних стовбурових клітин. Так вони планують лікувати сліпоту у літніх людей. Використовуючи редагування генів CRISPR / Cas9, їм вдалося модифікувати клітини таким чином, щоб вони не викликали відторгнення. Їх результати опубліковані в журналах Nature Communications і Stem Cell Reports, передають Патріоти України.

Макулодистрофія - це найбільш поширена причина сліпоти у літніх людей. Втрата зору викликана смертю фоторецепторів через дегенерацію пігментного епітелію сітківки (RPE-клітин), які забезпечують їх харчуванням. Тепер вчені планують пересаджувати нові RPE-клітини, сформовані з ембріональних стовбурових клітин.

Однією з перешкод при трансплантації тканин, отриманих зі стовбурових клітин, є ризик відторгнення. Тому вчені по всьому світу працюють над створенням універсальних клітин, які не будуть викликати імунну відповідь.

У Каролінському інституті створили ембріональні стовбурові клітини, здатні «ховатися» від імунної системи. Використовуючи редагування генів CRISPR / Cas9, вони видаляли молекули класу HLA, які розташовуються на поверхні клітин. Саме по ним імунна система розуміє, чи прижилися клітини зсередини організму або їх впровадили зовні. Стовбурові клітини, в яких були відсутні ці молекули, не відторгалися.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...