Старіше за біблійний Потоп: Під Хмельницьким знайшли трипільське поселення п'ятого тисячоліття до нашої ери (відео)

Площа виявленого древнього населенного пункту становила приблизно 10 га.

У Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області учасники археологічної експедиції виявили поселення Трипільської культури. Знахідка розташована неподалік від селища Голосків. Вік поселення становить від 6 до 7 тисяч років. Про це повідомило "Суспільне", передають Патріоти України.

За словами наукового співробітника Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петра Болтанюка, місце розкопок вибрали не випадково. У 1947 році місцевий краєзнавець Микола Бурковський вже натикався там на залишки трипільської культури. Однак, за словами Болтанюка, з тих пір на цьому місці не проводили ніяких археологічних досліджень. Розкопки проводяться на полі сої. На ньому знаходять безліч фрагментів теракотової кераміки.

Всього археологи вирили три траншеї. В одній з них, на глибині приблизно півтора метра, була виявлена кам'яна кладка. "Червоні цеглини - перекриття між першим і другим поверхами характерні для трипільського поселення житла", - говорить учасник експедиції Євген Левінзон.

Також вчені зазначають, що саме ця зона унікальна. Це пов'язано з тим, що на цій території колись межували локальні групи трипільських поселень. Як з'ясували археологи, площа виявленого древнього населенного пункту становила приблизно 10 га. Вчені сподіваються, що в ході розкопок їм вдасться зібрати який-небудь цілісний предмет побуту з виявлених останків.

"Бабуся" не дуже відрізнялася від сучасних: Обличчя неандертальки, яка жила 75 000 років тому (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:12

Британські археологи представили плід своєї довгої роботи – реконструйоване обличчя неандертальської жінки, яка померла 75000 років тому. Про це повідомляє видання "ScienceAlert", передають Патріоти України. Череп знайшли у 2018 році в печері Шанідар і...

Результати виявились шокуючими: Жителів Словаччини спитали, кого вони вважать винними у війні в Україні

четвер, 2 травень 2024, 22:58

Понад 50% жителів Словаччини вважають, що війну РФ проти України спровокували західні держави та Україна. Про це йдеться у результатах дослідження Globsec Trends 2024, передають Патріоти України. Зазначається, що 41% опитаних словаків зазначили, що сам...